ua en ru

Генштаб: Україна направить офіцера до штабу "Аталанти" до кінця 2010 р

Україна має намір направити одного офіцера Військово-морських сил Збройних сил України (ЗСУ) для роботи в штабі військово-морської операції Європейського Союзу з боротьби з піратами - "Аталанта" - у Великій Британії до кінця 2010 р.

Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗСУ Григорій Педченко, передає радіо "Свобода".

За його словами, всі юридичні питання, необхідні для роботи представника від України в штабі "Аталанти" вже вирішені - пройшло узгодження участі українця з самим штабом, відібраний офіцер на цю посаду, залишилося лише вирішити низку технічних питань.

Як заявив Г.Педченко, крім цього, розглядається можливість направлення для участі в цій операції спецзагону із представників Служби безпеки України й ЗСУ чисельністю до 30 людей.

20 січня 2010 р. Віктор Ющенко підписав рішення Ради національної безпеки й оборони України про участь України в операції ЄС з боротьби з піратами "Аталанта".

Основним завданням цієї операції є конвоювання цивільних суден, які доставляють у Сомалі гуманітарну допомогу по лінії Всесвітньої продовольчої програми ООН, і суден, які використовує Миротворча місія ООН у Сомалі.

Крім того, військові кораблі ЄС займаються захистом суден, які найбільше ризикують бути захопленими піратами через невідповідність певним технічним вимогам (низька швидкість, невелика висота борта), ведуть боротьбу з піратами в Аденській затоці й Індійському океані та займаються моніторингом ситуації з незаконним рибальством у регіоні.