ua en ru

Генпрокуратура підозрює Хомутинніка в ухиленні від сплати податків

Генпрокуратура підозрює Хомутинніка в ухиленні від сплати податків Фото: Хомутинника підозрюють у несплаті податків (vidrodzhennya.org.ua)

Суд задовольнив клопотання ГПУ і доручив провести податкову перевірку щодо нардепа

Генеральна прокуратура України розслідує можливе ухилення від сплати податків головою депутатської групи "Відродження" Віталієм Хомутинніком. Про це йдеться у рішеннях Печерського райсуду Києва.

Згідно з документами, прокурор ГПУ 7 серпня 2017 року звернувся до суду з проханням призначити позапланову перевірку і отримати тимчасовий доступ до речей і документів в рамках розслідування кримінальної справи № 42017000000002380, відкритого 24 липня.

Варто відзначити, що в рішеннях суду не вказується прізвище та ім'я-по батькові нардепа, однак зіставлення даних декларації про доходи Хомутинніка за 2015 рік і опису сум та об'єктів нерухомості, що цікавлять прокуратуру, показує, що мова йде саме про главу "Відродження".

Так, в рішенні суду перераховуються задекларовані Хомутинніком 32,7 млн гривень, 570 тис. доларів і 850 тис. євро готівкових коштів. Крім цього, нардеп задекларував 88 об'єктів цінного рухомого майна.

Депутата підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу, що карається штрафом в 15-25 тисяч неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією майна.

Печерський райсуд задовольнив клопотання прокурора і дозволив вилучити у Національного агентства з питань запобігання корупції всі декларації Хомутинніка за 2015-2016 року, пояснення з уточненням в деклараціях, а також унікальний реєстраційний номер сертифіката ключа.

Крім цього, суд дозволив призначити позапланову документальну податкову перевірку Хомутинніка, яку буде проводити Державна фіскальна служба України. Перевірятимуть документи з 1998 по 2016 рік.

Трохи пізніше на сайті "Відродження" з'явився коментар Хомутинніка з приводу судових рішень.

"Протягом 20-ти років я декларував свої доходи і платив податки, тому мені нема чого боятися і я впевнений у своїй правоті. Головне, щоб у діях правоохоронних органів не було політичного підтексту, а кримінальне провадження стосовно мене не використовували як важіль впливу на депутатську групу в парламенті для голосування за провладні реформи", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що згідно з дослідженням, проведеним громадянським рухом ЧЕСНО, з'ясувалося, що деякі нардепи не вказали в деклараціях партійні внески.