ua en ru

Генконсул РФ у Криму заявив про відставку

Генеральний консул РФ у Сімферополі Володимир Андреєв, скандальні вислови якого про кримських татар російський МЗС назвав некоректними, заявив про свою відставку, повідомляє РСН. За словами дипломата, він не згоден з позицією російського зовнішньополітичного відомства і залишається при своїй думці.

Напередодні в Міністерстві закордонних справ Росії визнали, що Андреєв допустив некоректні формулювання щодо кримських татар. "Розуміємо реакцію на деякі, скажемо прямо, некоректні формулювання, використані російським представником без належного урахування тонкого питання, що вимагає в будь-якій ситуації виключно зваженого підходу", - говорилося в повідомленні МЗС.

Нагадаємо, мова йде про заяви Андреєва пресі, де він коментував вихід у світ кінофільму про депортацію кримсько-татарського народу в роки Великої Вітчизняної війни. Дипломат заявив, що в стрічці не прозвучала тема зради татар і їх співпраці з німецькими окупантами. Той факт, що весь народ виступав на стороні нацистів, сумнівів у дипломата не викликає.

МЗС України обурився такими заявами і нагадав, що кримські татари є невід'ємною частиною українського суспільства, а право цього народу на реабілітацію було закріплене угодою 1992 р., підписаною у тому числі і Росією. При цьому українська сторона все ж таки вважає, що Андреєв висловлював власну думку, а не позицію Російської Федерації.

Читайте також: МЗС стурбований некоректним висловлюванням генконсула РФ у Сімферополі