ua en ru

ДАІ не штрафуватиме водіїв мопедів та скутерів до 1 вересня ц.р. за відсутність водійського посвідчення та документів на транспортний засіб

ДАІ не штрафуватиме водіїв мопедів та скутерів до 1 вересня ц.р. за відсутність водійського посвідчення та документів на транспортний засіб. Про це на прес-конференції повідомив начальник відділу Департаменту ДАІ МВС Олександр Совтус, передає кореспондент РБК-Україна.

О.Совтус зазначив, що після 1 вересня водії скутерів та мопедів нестимуть повну відповідальність за відсутність водійського посвідчення та документів на транспортирний засіб. Він додав, що до 1 липня, а може цей термін буде продовжено до 1 листопада, власники скутерів можуть зареєструвати їх в МРЕО без надання офіційних документів, що підтверджують право власності на мопед або скутер. Якщо скуте буде придбаний після цього терміну, власник має надати повний комплект документів для реєстрації.

Всі приватні підприємці та юридичні особи, які здійснюють торгівлю скутерами та мопедами будуть зобов'язані надавати так звану довідку-рахунок покупцям перед продажем мототехніки, так як це роблять організації, які продають автомобілі.
В Києві вже 10 автошкіл готові навчати водіїв на категорію А1 (мопеди та скутери), заявив начальник екзаменаційного відділу ДАІ Києва Сергій Хмельницький. Він зазначив, що вартість такого навчання складатиме від 1 тис. грн, а термін - 3 місяці. До кінця ц.р. навчати на категорію А1 почнуть також і автошколи в регіонах, оскільки з економічної точки зору це вигідно. Водії, які до 16 березня ц.р. мали вищу категорію у водійському посвідченні ніж А1, зможуть безкоштовно відкрити цю категорію. Всі інші повинні будуть пройти курс практичного навчання для того, щоб відкрити категорію А1. Крім того, С.Хмельницький зазначив що для категорії А1 треба буде пройти медичну комісію (180 грн).

В свою чергу, заступник начальника Департаменту ДАІ МВС Олександр Дерев'янко повідомив, що з початку року ДАІ зареєструвало 972 ДТП за участю мопедів та скутерів, в них загинули 57 людей, 752 постраждало. У 525 випадках були винні водії скутерів або мопедів.