ua en ru

Гаазький трибунал виправдав двох керівників МВС Сербії, які звинувачувалися в злочинах в Хорватії та Боснії

Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії в Гаазі виправдав колишнього керівника служби держбезпеки при Міністерстві внутрішніх справ Сербії Йовіца Станішича і його колегу Франка Сіматовіча, які звинувачувалися у скоєнні військових злочинів часу і злочинах проти людяності, передає Associated Press.

Звинувачення стверджувало, що Станишич і Сіматовіч, які підтримували колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича, були причетні до організації збройних загонів, які здійснювали масові вбивства, тортури і депортацію боснійських мусульман і хорватів під час етнічного конфлікту в Югославії. Звинувачення вимагало довічного ув'язнення для обох, проте суд не знайшов переконливих доказів причетності Станішича і Сіматовіча до створення загонів.

"Ми не заперечуємо факту вчинення даних злочинів", - сказав голова трибуналу Альфонс Орі, "але доказів того, що обвинувачені були до них причетні, немає".

Станишич очолював службу державної безпеки МВС Сербії з грудня 1991 р. по жовтень 1998 р. Сіматовіч був командиром підрозділу зі спеціальних операцій служби держбезпеки.

Читайте також: Гаазький Трибунал засудив двох сербських чиновників до 22 років позбавлення волі