ua en ru

G20 повідомила, що стежить за економічною ситуацією в Україні та пов'язаними з нею ризиками

Країни "великої двадцятки" (G20) уважно стежать за розвитком ситуації в Україні і пов'язаними з нею економічними ризиками.

Країни "великої двадцятки" (G20) уважно стежать за розвитком ситуації в Україні і пов'язаними з нею економічними ризиками. Про це повідомляється в комюніке, опублікованому сьогодні в ході зустрічі міністрів фінансів 20 провідних економік світу.

"Ми продовжуємо пильно спостерігати за розвитком ситуації в Україні, а також за всіма можливими ризиками економічної і фінансової стабільності", - зазначають представники G20.

Також G20 вітали "недавню співпраця Міжнародного валютного фонду з Україною, уряд якої планує проведення значних економічних реформ". На думку G20, МВФ і Світовий банк "є оптимальними структурами, здатними надати країнам економічну допомогу", головним чином - через "методичні рекомендації та виділення фінансової допомоги".

"Ситуація в Україні підкреслює роль МВФ як організації, що в першу чергу відповідає на фінансові кризи у світі", - відзначають учасники G20.

При цьому Росія, яка є членом G20, в тексті комюніке у зв'язку з ситуацією в Україні ніяк не згадується.

Раніше сьогодні міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле повідомив, що країни "великої сімки" погодилися спільно розробити план вирішення української кризи, додавши, що Росія повинна взяти участь у його розробці.

"Ми вважаємо, що цей план треба розробляти разом, - заявив Шойбле репортерам. - Ми вважаємо, що Росія також повинна прийняти в цьому участь і не хочемо ускладнювати ситуацію".

Джерело, близьке до переговорів у ході зустрічі G20, повідомило Reuters, що питання економічних санкцій проти Росії в ході зустрічі не піднімалося. Раніше США і ЄС вже запровадили індивідуальні санкції проти низки російських чиновників.

27 березня МВФ оголосив про узгодження кредиту Україні на суму 14-18 млрд дол., причому перший транш, імовірно, в розмірі 3 млрд дол. очікується вже в квітні 2014 р. Ця домовленість дозволить Києву отримати до 27 млрд дол. допомоги від міжнародних кредиторів протягом двох років.