ua en ru

G20 наполягає на більшій участі міжнародних банків розвитку в капіталах підприємств

Фінансова G20 вважає, що міжнародні банки розвитку, такі як Світовий банк і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), повинні все більше і більше брати участь у капіталах підприємств. Про це повідомив на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн "Групи двадцяти" (G20) міністр фінансів РФ Антон Сілуанов. "Це дуже важливо, тому що, як правило, ці банки сьогодні представляють більше кредитних коштів і не беруть участь безпосередньо в капіталізації тих чи інших підприємств", - пояснив він. За словами голови Мінфіну РФ, участь міжнародних банків розвитку в капіталах підприємств стало б одним із серйозних факторів для розвитку інвестицій і відповідало б вирішенню основного завдання - досягнення економічного зростання.

Міністр підкреслив, що така участь багатосторонніх банків в капіталах підприємств може бути певним проектом: вклався в капітал - підняли підприємство - потім реалізували підприємство. "Тобто це теж був би такий бізнес, і навіть більш ефективний, ніж просто надання кредитних ресурсів", - зауважив Сілуанов.

У свою чергу в комюніке, підписаному сьогодні в Москві міністрами фінансів і керуючими центральними банками країн "Групи двадцяти" говориться, що фінансова "двадцятка" доручила міжнародним банкам розвитку проаналізувати умови оптимізації надання ними кредитів та послуг, а також посилити їх роль в стимулюванні довгострокового фінансування з інших джерел, включаючи приватно-державні партнерства. "Ми закликаємо Світовий банк та інші відповідні міжнародні організації посилити свої зусилля у виявленні наявних прогалин у процедурах підготовки інфраструктурних проектів ... і де необхідно представити рекомендації по їх усуненню", - наголошується в документі. Крім того, фінансова двадцятка просить міжнародні банки розвитку проаналізувати існуючі умови взаємодії з національними банками розвитку.

Також в комюніке зазначається, що місткі й стійкі локальні ринки капіталу як і раніше відіграють важливу роль як надійні джерела довгострокового фінансування. Фінансова "двадцятка" вітає поточну роботу Світового банку та інших міжнародних організацій щодо реалізації плану дій "Групи 20" з підтримки розвитку ринків облігацій в місцевій валюті і очікує, що план буде повністю втілено в життя до липня 2013 р.

Читайте також: G20 хоче якнайшвидшого реформування системи квот і управління МВФ (фото, відео)