ua en ru

G-20 повинна вжити заходів для захисту країн, що розвиваються, - СБ

Президент Світового банку (СБ) Роберт Б. Зеллік вважає, що країни Великої двадцятки (G-20) повинні вжити відповідних заходів для стабілізації цін на сільськогосподарську продукцію.

Зеллік заявив, що Світовий банк на засіданні Великої двадцятки в Парижі презентує механізм управління ризиками з метою захисту фермерів, виробників продуктів харчування і споживачів від нестабільних цін на продовольство в країнах, що розвиваються.

Це перший у своєму роді механізм, який дозволить поліпшити доступ до інструментів хеджування, щоб захистити споживачів та виробників сільськогосподарської продукції від волатильності цін, підкреслив президент СБ.

"За допомогою нового інструменту, ми зможемо допомогти фермерам, виробникам продуктів харчування і споживачам захистити себе від коливання цін, зміцнити свої кредитні позиції і розширити їм доступ до фінансових коштів," - сказав президент СБ.

За словами президента СБ, розумний фінансовий інжиніринг за допомогою цього інструмента може покращити життя бідних людей.

Як пояснив Зеллік, управління ціновими ризиками зазвичай використовується в сільському господарстві в розвинутих країнах, але через високі попередні витрати і маржинальні вимоги ці інструменти хеджування не можуть бути використані в країнах, що розвиваються. Крім того, багато фінансових установ на ринках, що розвиваються, ще не мають досвіду роботи з послугами з управління ризиками, і не пропонували їх для своїх клієнтів, зазначив президент СБ.

Окрім презентації механізму управління ризиками, Зеллік також заявив, що міністри сільського господарства G-20 можуть просунутися далі в питанні стабілізації цін на продовольство, якщо погодяться на підвищення прозорості в сільському господарстві, розширивши при цьому доступ до інформації про якість і кількість запасів зерна.

Зеллік також сподівається, що міністри сільського господарства G-20 зроблять перший крок у питанні про звільнення гуманітарної продовольчої допомоги від заборони на експорт.

«Ми зараз переживаємо період надзвичайно високих цін на продукти харчування, що створює реальну небезпеку нанесення збитків найбільш уразливим країнам і народам. Високі ціни - це єдина серйозна загроза для найбільш уразливих країн. Люди голодні і чекають реальних дій на світовому рівні », - підкреслив Зеллік.

За словами президента СБ, прозорість продовольчих запасів по всьому світу дасть потужний сигнал і буде сприяти зниженню волатильності цін на продовольство і паніки на світових ринках.

Зеллік також відзначив, що зі зростанням попиту на продукти харчування стресові ситуації на сільськогосподарських ринках були очевидні. Президент СБ попередив, що сільське господарство, яке знаходиться під загрозою зміни клімату і без жорстких заходів адаптації, може призвести до зниження врожайності на 16% у всьому світі і на 28% в Африці в найближчі півстоліття.

За словами Зелліка, збільшення інвестицій у сільськогосподарські дослідження необхідні, оскільки зі зростанням населення Землі (в 2050 р. більше 9 млрд людей), виробництво продуктів харчування має зрости на 70%.

«Ми повинні бути винахідливими, щоб бути готовими до зростання населення нашої планети і більш складних та непередбачуваних умов», - вважає Зеллік.