ua en ru

Freedom House заявила про вплив дезінформації на вибори в 18 країнах

Freedom House заявила про вплив дезінформації на вибори в 18 країнах Фото: вибори (telegraph.co.uk)

Використання платних ботів було засновано КНР і РФ

Міжнародна правозахисна організація Freedom House заявила про вплив дезінформації на вибори в 18 країнах світу. Про це зазначається у звіті організації.

"Тактика онлайн-маніпуляції та дезінформації зіграла важливу роль у виборах, принаймні у 18 країнах за останній рік, у тому числі в Сполучених Штатах Америки (США)", - йдеться в повідомленні.

Згідно зі звітом, рекордна кількість урядів обмежила мобільний інтернет з політичних міркувань або з міркувань безпеки, часто в районах, населених етнічними або релігійними меншинами.

З 65 країн, 32 був обмежений доступ до інтернет з червня 2016 року. Найбільше обмеження відбулося в Україні, Єгипті та Туреччині. В Україні уряд заблокував великі російські платформи, в тому числі найбільш широко використовувану соціальну мережу країни (ВКонтакте) і пошукову систему (Яндекс).

Серед країн, які менше обмежують інтернет, названі Ісландія, Естонія і Канада, США зайняли п'яте місце в цьому списку. Серед найгірших у списку з 65 країн фігурує Китай, Росія займає 15-е місце за рівнем несвободи в мережі.

"Використання платних коментаторів і політичних ботів для розповсюдження державної пропаганди було засновано Китайською народною республікою і Російською Федерацією (РФ), але тепер стало глобальним", - заявив президент Freedom House Майкл Абрамович.

Freedom House заявила про вплив дезінформації на вибори в 18 країнах

Фото: маніпулювання соціальними медіа для підриву демократії (freedomhouse.org)

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей звинуватила президента РФ Володимира Путіна у використанні інформації в якості зброї.