ua en ru

Французька влада звільнила норвезького неонациста, затриманого за підозрою в підготовці теракту

Французька влада звільнила без пред'явлення звинувачень норвезького неонациста Крістіана Вікернеса, затриманого 16 липня 2013 р. за підозрою в підготовці терористичного акту. Слідчим не вдалося знайти доказів його протиправних дій, передає Бі-бі-сі.

Відомий рок-музикант, Вікернес, був арештований в своєму будинку, у французькому департаменті Коррез, після того як його дружина-француженка легально придбала чотири рушниці.

У комюніке Міністерства внутрішніх справ (МВС) Франції говорилося про те, що Вікернес представляє потенційну небезпеку для суспільства. Він цікавився поглядами сумно відомого норвезького вбивці Андерса Брейвіка. Повідомлялося, що правоохоронні органи Франції підозрюють Вікернеса в тому, що він готує "великий терористичний акт".

За даними слідства, заарештований норвежець в минулому отримав від Брейвіка копію "маніфесту", в якому останній викладав свою радикальну ідеологію.

Вікернес відомий в Норвегії як музикант екстремального стилю "блек-метал". Раніше він вже відбував тюремний термін на батьківщині за вбивство людини і підпал церков.