ua en ru

Французькі банки Credit Agricole і BNP Paribas скоротили фінансування торгівлі, - джерело

За неофіційними даними, два великих європейських банки - французькі Credit Agricole і BNP Paribas прийняли рішення скоротити фінансування торгівлі. Про це в кулуарах VIII конференції Міністрів країн - членів Світової організації торгівлі (СОТ) в Женеві повідомило анонімне джерело, близьке до торгових кіл, передає France 24.
За даними джерела, подібна тенденція може посилити безробіття і поставити під загрозу економічне зростання. BNP Paribas, наприклад, є одним з трьох найбільших банків у світі, які фінансують торгівлю сировинними товарами в Африці.
Джерело зазначило, що нішу, звільнену Credit Agricole і BNP Paribas, можуть зайняти їх конкуренти, такі як британський HSBC, однак загальна тенденція в банківському секторі говорить проти фінансування торгівлі.
Фінансування є життєво необхідною мірою, без якої світову торгівлю може чекати крах. Фінансування здійснюється у формі кредитів, випущених або гарантованих банками для імпортерів і експортерів. Крім всього іншого, подібна міра покликана зміцнити довіру інвесторів до всієї економічної і, зокрема, торгової системи.
Більше 90% комерційних операцій неможливі без такого кредитування, проте нинішня боргова криза змушує банки робити ставку на капітал і ліквідність, що призводить до поступового відтоку фінансів зі сфери торгівлі.