ua en ru

Франція не має наміру ратифікувати європейський договір без поправок

Франція не ратифікує європейський договір про податково-бюджетну дисципліну в разі відсутності в нім поправок, направлених на посилення економічного зростання, повідомив новий міністр фінансів Франції Пьер Московічи. "Договір не буде ратифікований в його справжньому вигляді, - сказав Моськовічи в інтерв'ю BFM TV. - Ми наполягаємо на цьому".

Московічи, що став частиною нового лівоцентристського уряду Франції після інавгурації першого президента-соціаліста Франсуа Олланда за останніх 17 років, змінив свого консервативного попередника Франсуа Баруана в четвер.

Новий французький кабінет готовий навести лад в державних фінансах країни, але також розраховує добитися прийняття стратегії зростання в Європі, повідомив Московічи.

Олланд вже давно заявив, що хоче поправок в європейському договорі, підписаному його попередником Николя Саркозі і іншими європейськими лідерами в березні.

Новий Президент особисто обговорив проблему з канцлером Німеччини Ангелой Меркель відразу після інавгурації, сказав Московічи.

"(Договір) має бути доповнений частиною, що стосується економічного зростання, і коли я говорю це, мається на увазі амбітна стратегія зростання", - сказав Московічи.

"Ми намагаємося сказати... що ми повинні вести будівництво Європи в новому напрямі, ми не відмовляємося від податково-бюджетної відповідальності... для нас бюджетна відповідальність і економічне зростання не є протилежними речами", - пояснив Московічи.

Моськовічи, який був міністром по європейських справах з 1997 по 2002 рік, сказав, що Меркель і Олланд розглянули ряд заходів по посиленню зростання, включаючи масштабніше використання європейських фондів структурного розвитку і фінансування Європейського інвестиційного банку, а також так звані проектні облігації, що випускаються для фінансування певних проектів, сприяючих зростанню економіки.

Новий міністр, без проблем що говорить англійською, також сказав, що за необхідністю готів супроводжувати Олланда в США, який попрямує туди для участі в самітах "Великої вісімки" і НАТО в четвер.

"У нас загальне бажання з США - відродити зростання світової економіки, оскільки все інше стає набагато складніше у відсутність зростання", - сказав Московічи, відзначивши, що під час своєї поїздки Олланд проведе особисту зустріч з Президентом США Бараком Обамой.