ua en ru

Формування державної, комунальної та приватної власності на землю не завершено, землі комунальної власності не визначено,- Рахункова палата

Рахунковою палатою України проведено перевірку використання у 2008-2010 рр. коштів державного бюджету, спрямованих на управління у сфері земельних ресурсів, проведення земельної реформи, безоплатне оформлення та видачу громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України (РП).

На 20-му році здійснення земельної реформи в Україні її задекларована мета, а саме перехід на економічно ефективне та раціональне використання земель, не досягається, стверджує прес-служба РП. Відтворення сільськогосподарських земель не забезпечується, їх виснажлива експлуатація триває. Моніторинг земель Держкомземом в останні роки не проводився взагалі.

Перевірка показала, що формування державної, комунальної та приватної власності на землю не завершено, землі комунальної власності не визначено. При цьому державні інституції, які мають забезпечувати реалізацію державної політики з питань земельної реформи, покладають відповідальність одна на одну.

В Україні так і не створено один з найважливіших документів у галузі земельних відносин - реєстр прав на земельні ділянки. Таким чином, фактично не визнано відповідних прав громадян та юридичних осіб, які отримали на це правовстановлюючі документи. Тобто держава, по суті, не забезпечує своїм громадянам захист наданих їм прав на землю. За рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування 12,3 млн громадян отримали земельні ділянки у приватну власність, однак державні акти на право власності на землю видано лише 5,6 млн осіб, що становить 45,5%, стверджує прес-служба РП.

Колегія Рахункової палати відзначила, що задеклароване урядом 2009 р. безоплатне оформлення та видача громадянам державних актів на право власності на землю, на що зі Стабілізаційного фонду було надано 5 млрд грн, не проведено. За зареєстрованими станом на 8 січня 2010 р. 2,45 млн заявами про безоплатне оформлення та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки видано лише 685,5 тис. державних актів, або 27%. При цьому 67% коштів Стабілізаційного фонду, які було передбачено на зазначені цілі, на кінець фінансового року залишились невикористаними. Лише 10 млн грн було витрачено на інформування громадськості. Аудит Рахункової палати показав повну неефективність використання зазначених коштів, які було "прокручено" через 6 поспіхом створених комерційних структур.

У 2009 та I півріччі 2010 року фінансування заходів з земельної реформи було призупинено, а надані кошти розпорошувалися за численними напрямами використання. Система державного контролю за використанням та охороною земель фактично була паралізована, не визначено уповноваженого органу влади. Як наслідок, наявна лише виснажлива експлуатація колись кращих чорноземів світу.

На засіданні колегії Рахункової палати її голова В.К. Симоненко відзначив: "Забезпечення раціонального використання та охорона земельних ресурсів є одним з основних елементів здійснення земельної реформи. Але у нас за 20 років її здійснення навіть не забезпечено створення системи моніторингу земель, значна частина яких піддається не лише ерозії, а й виснажливій експлуатації".