ua en ru

Форекс: Огляд основних світових фінансових ринків за 24 червня

Щоденна аналітика ринку Форекс. Вчора у ринків було чимало приводів для оптимізму. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе представив громадськості новий пакет заходів, спрямований на стимулювання довгострокового економічного зростання країни.

Щоденна аналітика ринку Форекс. Вчора у ринків було чимало приводів для оптимізму. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе представив громадськості новий пакет заходів, спрямований на стимулювання довгострокового економічного зростання країни. У другій половині дня стало відомо, що Президент Росії Володимир Путін звернувся до Ради Федерації з пропозицією скасувати дозвіл на використання армії в Україні. Це підбадьорило європейські фондові ринки слідом за позитивним закриттям Азії. У підсумку, Nikkei закрився з підвищенням на 0,05%, гонконгський Hang Seng - на 0,33%, німецький DAX - на 0,17%, а ось британський FTSE втратив 0,2% у зв'язку з розчаруванням виступом Марка Карні. Американські DJIA і S&P також демонстрували падіння в зв'язку з суперечливими даними з США, відзначає старший аналітик ГК Forex Club Олена Афанасьєва.

Вчора в центрі уваги ринку Форекс виявився Марк Карні, який своїм виступом підірвав позиції британської валюти, відправивши пару GBP/USD нижче 1,70 до мінімуму 1,6964. Ринок Форекс чекав, що він буде дотримуватися такої ж агресивного настрою, що й минулого разу, проте глава Банку Англії заявив, що Комітет з монетарної політики (MPC) ще дуже далекий від підвищення ставок. Більш того, він навіть пояснив, що в недавньому виступі висловлював суто свою особисту думку, а тепер говорить від імені всього MPC. Тим часом, Європа зовсім не здивувала, враховуючи останні тенденції: німецький звіт IFO виявився слабкішим очікувань. Індекс вийшов на позначці 109,7 замість прогнозних 110,3, проте залишився поблизу недавніх максимумів. Це допомогло EUR/USD на ринку Форекс швидко оговтатися від удару: від мінімуму 1,3592 пара повернулася вище 1,36 до закриття.

Сьогодні звернемо увагу на перспективи компанії Alcoa (АА), про яку вже чимало говорили, але можна сказати ще стільки ж. Після значного падіння протягом останніх двох років вона знову повернулася в лад, так як почав відновлюватися попит на алюміній, нікель і титан, використовувані в автомобіле - і літакобудуванні, виробництві комерційного транспорту, будівництві будівель, упаковці, обороні і багатьох інших сферах. Усі сегменти бізнесу Alcoa продемонстрували зростання в першому кварталі 2014 р., і велика ймовірність, що таку ж тенденцію ми зможемо спостерігати, як мінімум, протягом усього року, так як хороший попит демонструють саме ринки збуту.

Агентство енергетичної інформації США опублікує дані по динаміці комерційних запасів сирої нафти в США. Враховуючи очікування скорочення обсягів на 1,4 млн барелів до 384,9 млн, можна припустити, що ціни на нафту продовжать зміцнення. До того ж, у центрі уваги залишаються події в Іраку, де все ще йдуть бої за нафтопереробний завод в місті Байджі - один з найбільших в країні. Правда, варто відзначити, що тут переробляється нафту, в основному, для внутрішнього споживання і навіть захоплення виробничих потужностей не зробить ніякого впливу на експортні поставки. Таким чином, рух вгору може носити обмежений характер і супроводжуватися корекційними відкатами. Найближчою метою попереду можуть виступати рівні недавніх максимумів в районі 115,70.

Сьогодні число економічних звітів в Європі залишає бажати кращого, тому основний акцент ринок Форекс зробить на американській сесії, коли планується публікація декількох звітів з США. Однак варто визнати, що високої волатильності ми навряд чи дочекаємось - минулої середи Федрезерв чітко дав зрозуміти, що в монетарній політиці змін не передбачається, а, значить, економічні показники на поточний момент не мають великого значення. Замовлення на товари тривалого користування і споживчі доходи/витрати можуть продемонструвати невелике відновлення від попередніх показників. А ось переглянуті дані по ВВП за І квартал, ймовірно, вийдуть набагато нижче попередніх рівнів, враховуючи, що Федрезерв нещодавно знизив свій прогноз по темпах зростання. Цей факт може трохи натиснути на USD/JPY на Форекс, хоча навряд чи пара піде нижче межі червневого діапазону на позначці 101,60.

І пару слів про Великобританії. Вчорашній виступ Карні стало громом серед ясного неба, так як занадто сильно контрастувало з його попередніми коментарями. Глава велику увагу приділив тому факту, що британська економіка все ще не відновилася остаточно, і що питання про підвищення ставки не варто до того моменту, поки безробіття не знизиться до рівня 6%. Більш того, було відзначено, що темпи посилення будуть важливіша, ніж дата першого кроку, натякаючи, що "перехідний період" може представляти собою тривалий процес. Таким чином, з цього можна зробити висновок, що з двох орієнтирів - інфляція і темпи зростання - другий для регулятора має найбільше значення. А значить, кожен новий звіт, особливо з ринку праці буде ретельно аналізуватися ринком Форекс. Варто відзначити, що велика ймовірність, що дані будуть продовжувати радувати нас, а, значить, поточна корекція на Форекс - хороший привід входити "лонг".