ua en ru

Forbes стверджує: російські влади моніторять соцмережі

Не дивлячись на публічні заяви перших осіб держави про те, що інтернет не є визначальною частиною ведення їх політики, термінали «Призма», розташовані в кабінетах вищих керівників ретельно стежать за дискусіями в соцмережах в реальному часі.

Після того, як завершився виборчий цикл, політична активність вищих чиновників Росії в інтернеті стала показною. Навіть Дмитро Медведєв, перший вийшов в твіттер і блогосферу почав стверджувати, що в мережі обговорюються далекі від реальності теми. А прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не буде реагувати на повідомлення в соцмережах.

Тоді що ж це за система моніторингу соціальних мереж встановлена в кабінетах вищих чиновників, і справді бажання російської влади контролювати соцмережі вщухло, дізнавалися експерти журналу «Біржовий лідер» розділу «Новини Росії».

Російські влади дивляться на соцмережі через «Призму».

У розпорядженні влади ще до думських виборів виявилася система виробництва компанії «Медіалогія», з відстеження в реальному часі дискусій в блогах і соцмережах. Програма називається «Призма» і використовується в даний час у багатьох кабінетах начальницького складу.

В анотації до програми творці «Призми» вказали, що активність громадян у соціальних медіа призводить до нагнітання заворушень, екстремізму, протестним настроям і загальної соціальної напруженості. Також там зазначено, що термінал розрахований на безпосереднє особисте використання керівниками.

Все завдяки системі в полі зору Кремля потрапляє до 60 мільйонів блог-майданчиків і соцмереж. Система проводить аналіз висловлювань кожного джерела в реальному часі з загальної похибкою 2-3%. Призма дозволяє моніторити практично всі основні майданчики інтернету, крім соціальної мережі Facebook.

Вартість систему розробники не розкривають, а тендерів на сайті держзакупівель на поставку «Призми» зареєстровано в 2011-2012 роках не було. Комерційна експлуатація продукту планується на 2013 році і всі версії, які на даний момент встановлені в Кремлі та інших великих організаціях демонстраційні, пише Forbes.

Влада Росії і СНД хочуть взяти під контроль соціальні мережі.

На засіданні Координаційної ради генпрокурорів СНД, що пройшов у Мінську, Юрій Чайка, генеральний прокурор Росії заявив, що контроль треба соціальними мережами в інтернеті встановити просто необхідно. Це потрібно для не повторення масових заворушень, подібних прокатившимся по Лондону та інших містах Британії.

Але також Чайка зазначив, що контроль необхідний, але розумних межах, захист свобод громадян не повинна постраждати.

Тільки в російському сегменті інтернету знаходяться сотні сайтів, що пропагують тероризм і екстремізм. Генпрокурор Казахстану зі свого боку зазначив, що в країні в цьому напрямку ведеться серйозна робота і вже закрита робота декількох десятків сайтів.

Генеральний прокурор Білорусі в боротьбі з сайтами такого змісту готовий іти ще далі, він завив про те, що необхідно на рівні ООН зайнятися розробкою загальних правил для використання соціальних мереж та інтернету.

Бажанням контролювати соціальні мережі сприяли не тільки «арабська весна» і сплеск активності громадян під час проведення президентських і парламентських виборів. Медіа та інтернет нерідко активно використовується міжнародним тероризмом.

Бажання влади взяти під контроль соцмережі - міжнародне.

Влада США в умовах наростаючої глобальної нестабільності побоюються, що саме з інтернету прийде нова загроза американського способу життя.

Американські спецслужби проводять моніторинг соціальних мереж і сайтів, використовуючи список певних слів. Так, потрапити на замітку спецслужбам можна лише згадавши в соціальній мережі Facebook Китай, або Мексики. Тим більше, вами зацікавляться, якщо на вашій особистій сторінці буде розміщено «пост» про Пекіні, Сомалі, Ємені, Ірані, Іраку або Афганістані. Краще не говорити також про Колумбії та Північної Кореї, якщо не хочете опинитися запідозреним в незаконному обороті наркотиків.

Але список не обійшовся і без дивних обмежень. Наприклад, увагу можна звернути на себе, використавши імена біблійних персонажів Авеля, або Каїна, можливо із-за того, що між ними сталося братовбивство.

Що стосується Китаю, то там інформаційна війна триває вже тривалий час. Влада не тільки зривають дані від користувачів, але й свідомо дезінформують їх у ряді випадків.

З появою в країні інтернету і мікроблогів Комуністичний режим вже не в змозі ефективно управляти громадською думкою і контролювати традиційні ЗМІ.

Блогери вважають, що влада Китаю намагається всидіти на двох стільцях відразу: і отримати комерційну вигоду від використання інтернету і зберегти цензуру над інформацією. Це у них не вийде, доведеться зробити вибір у ту або іншу сторону.

Але які б системи моніторингу соціальних мереж не запроваджували російські та світові влади, ясно одне - їм залишається лише дивитися в екран з миготливими на ньому вогниками. Так як погасити почалося в мережі невдоволення практично неможливо. Як говориться «бачите на горизонті гриб після ядерного вибуху - накрийтесь простирадлом і повзіть в сторону цвинтаря» змінити що-небудь ви вже не в змозі.