ua en ru

Фондовий ринок США завершив минулий тиждень зростанням провідних індексів

Торги на ринку акцій США 13 вересня 2013 р. завершилися зростанням провідних індексів в межах 0,5%, а за підсумками всієї торгової тижня "промисловий" індекс Dow Jones виріс на 3%, що є кращим тижневим результатом для цього індикатора з січня 2013 р.

П'ятнична сесія проходила при знижених обсягах торгів: багато інвестори взяли паузу перед початком нового торгового тижня, яка буде відзначена ключовим засіданням Федеральної резервної системи (ФРС) США. Трейдери очікують, що ФРС за підсумками засідання 17-18 вересня прийме рішення скоротити щомісячні обсяги покупок активів на 5-10 млрд дол. з поточних 85 млрд дол. Фактично це стане початком посилення монетарної політики США, яка в даний час носить безпрецедентно м'який характер.

У лідерах зростання 13 вересня були акції провідного виробника мікропроцесорів Intel Corp., подорожчали на 3,6%, після того як аналітики інвестбанку Jefferies підвищили рейтинг і прогнозну вартість паперів Intel. Акції менш великого чіпмейкера Advanced Micro Devices (AMD) "скористалися сприятливим фоном навколо Intel і додали в ціні 2,1%.

У складі індексу Dow 23 з 30 паперів показали позитивну динаміку, а лідерами зростання слідом за Intel стали акції медіахолдингу Walt Disney (+1,8%) і літакобудівного гіганта Boeing (+1,4%). Через тиждень набудуть чинності важливі зміни в розрахунковій базі індексу: папери Alcoa, Bank of America і Hewlett-Packard будуть виключені, а замість них в індекс увійдуть акції Goldman Sachs, Nike і Visa.

Негативною динамікою характеризувалися торги в секторі вугільних компаній: цього тижня Управління з охорони навколишнього середовища США (EPA) оприлюднює переглянуті нормативи шкідливих викидів для нових електростанцій, що працюють на викопному паливі. Акції постачальника енергетичного вугілля Alpha Natural Resources подешевшали на 2,4%, котирування її конкурентів Peabody Energy і Arch Coal впали більш ніж на 3%.

За підсумками торгової сесії 13 вересня 2013 р. індекс Dow Jones піднявся на 75,42 пункту (+0,49%) - до 15376,06 пункту, індекс S&P - на 4,57 пункту (+0,27%) - до 1687,99 пункту. Індекс Nasdaq виріс на 6,22 пункту (+0,17%) - до 3722,18 пункту. За минулий торговельний тиждень Dow додав 3%, S&P - 2%, а Nasdaq - 1,7%.