ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 21 грудня підвищенням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися 21 грудня підвищенням індексу Nikkei. У лідерах зростання опинилися високотехнологічні компанії, підтримку яким надала позитивна звітність найбільшого в світі виробника програмного забезпечення для бізнесу - американської Oracle Corp. На тлі корпоративних новин із США подорожчали цінні папери японського виробника устаткування для тестування мікрочіпів пам'яті Advantest Corp. (+2,1%), а також виробника напівпровідників Tokyo Electron (+2,6%).

Зміцнення долара по відношенню до ієни сприятливо відбилося на вартості цінних паперів компаній-експортерів, включаючи виробника електроніки Sony (+1,2%), автовиробника Mazda Motor (+1,4%) і виробника цифрових фотоапаратів Nikon (+1,4%).

У мінусі торгова сесія завершилася для представників фінансового сектора у зв'язку з побоюваннями інвесторів, що банки удадуться до масової емісії цінних паперів з метою залучення капіталу. В результаті на 2,2% знизилися котирування одного з найбільших японських банків Mizuho Financial Group, а акції брокерської компанії Nomura Holdings подешевшали на 0,3%. В той же час вдалося укріпити позиції на торгових майданчиках найбільшому японському банку Mitsubishi UFJ Financial Group, акції якого додали в ціні 2,4%.

На 1% подешевшали папери тютюнової компанії Japan Tobacco у зв'язку з повідомленнями в ЗМІ, що уряд Японії має намір підвищити тютюновий податок до приблизно 2 ієн (0,022 дол.) на сигарету.

За підсумками торгів 21 грудня 2009 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 41,42 пункту (+0,41%) - до 10183,47 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,74 ієн і склав 90,44 ієни/дол.