ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися впевненим зростанням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії закрилися 3 червня 2010 р. впевненим зростанням індексу Nikkei, так учасники ринку відреагували на вихід макроекономічної статистики США, повідомляє РБК. Зокрема, інвесторів обрадувала доповідь Національної асоціації ріелторів США з незавершеного продажу на вторинному ринку житла країни за квітень ц.р., згідно якому відповідний індекс виріс на 6%, що перевершило очікування аналітиків, що прогнозували зростання на рівні 4,3%.

Крім того, значну підтримку ринку надало зростання обсягу продажів японських автомобілів в США. У минулому місяці в порівнянні з травнем 2009 р. американські споживачі купували на 35% більше автомобілів Mazda, на 6,7% - автомобілів Toyota, на 24% - автомобілів Nissan. Ці дані спонукали інвесторів до активного укладення операцій з акцій вказаних компаній: котирування цінних паперів Mazda виросли на 5,3%, Nissan Motor Co. - на 4,8%, Toyota Motor Corp. - на 3,6%.

Крім того, інвестори не залишили без уваги зміцнення долара і євро по відношенню до ієни. В першу чергу це позначилося на котируваннях акцій японських компаній, що мають міжнародні ринки збуту. Акції Honda Motor Co., 85% продажів якої сконцентровано за межами Японії, подорожчали на 4,3%. Інвестори проявили активність також по відношенню до паперів виробника фототехніки Canon Inc., що збуває 80% продукції за кордоном: ринкова вартість його акцій на закритті торгової сесії виросла на 3,6%. Цінні папери виробника промислових роботів Fanuc Ltd., який отримує майже 20% виручки від реалізації продукції на європейських ринках, подорожчали на 3,2%. Аналогічна ситуація спостерігалася навколо акцій одного з найбільших виробників електроніки Sony Corp., вартість яких виросла на 2,6%.

Гравці фондового ринку виявили цікавість також до дій банку Mizuho Securities, який підвищив інвестиційні рекомендації декількох японських судноплавних транспортних компаній, чекаючи зростання їх прибутку. На 4,7% виросли котирування найбільшої в Японії судноплавної лінії Nippon Yusen K.K., оскільки її інвестиційний рейтинг був підвищений з "нейтрально" до "вище за рівень ринку". Рекомендації з цінних паперів її конкурента, судноплавної компанії Mitsui O.S.K. Lines Ltd., були переглянуті з "нижче за рівень ринку" до "нейтрально". В результаті акції компанії виросли в ціні на 3,97%.

Додали оптимізму також новини найбільшого в Японії оператора роздрібних мереж одягу Fast Retailing Co., який заявив про зростання обсягу продажів в травні ц.р. на 3,1%. Це забезпечило акціям компанії зростання на 7,23%. Крім того, з важливою заявою виступили представники однієї з найбільших універсальних торгових компаній Японії Itochu Corp.: компанія домовилася про співпрацю з американською General Electrics, у зв'язку з чим котирування її цінних паперів піднялися на 4,17%.

За підсумками торгів 3 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 310,95 пункту (+3,24%) - до 9914,19 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,09 ієни по відношенню до курсу попереднього дня і склав 92,3 ієни/дол.