ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 15 серпня 2012 р. зниженням індексу Nikkei на 0,05%

Фондові торги в Японії 15 серпня 2012 р. закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,05% слідом за біржами США, що завершили сесію без єдиної тенденції. В той же час певну підтримку фондовому ринку надало ослаблення ієни, що сприятливо позначилося на котируваннях компаній-експортерів. Курс ієни опустився як по відношенню до долара, так і по відношенню до євро, чому сприяла оприлюднена напередодні в США макроекономічна статистика по роздрібним продажам.

В той же час банківський сектор Японії перебував під тиском, кредитні організації демонстрували зниження котирувань: папери Sumitomo Mitsui Financial Group опустилися в ціні на 2,1%, Mitsubishi UFJ Financial Group - на 0,8%, Mizuho Financial Group - на 1,6%.

Серед компаній-експортерів помітним зростанням котирувань відзначився виробник промислових роботів Fanuc Corp., автовиробник Honda Motor Co., виробник фототехніки Canon Inc і виробник промислового устаткування Komatsu Ltd. Акції цих компаній додали в ціні від 0,7% до 2,2%.

В той же час на "негативний" території торги завершилися для компанії Gree Inc. Капіталізація японського розробника програмного забезпечення для електронної комерції скоротилася на 5,3%, після того як він відзвітував про операційний прибуток за підсумками 2011-2012 фінансового року, який виявився нижчим за прогнози аналітиків.

У цьому сезоні звітність японських компаній є досить слабкою: 53% компаній, що входять у розрахункову базу індексу Nikkei (їх всього 154), оприлюднили фінансові показники, які не дотягнули до прогнозів експертів. У попередньому сезоні таких компаній було лише 40%.

За підсумками торгів 15 серпня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 4,84 пункту (-0,05%) - до 8925,04 пункту. Курс долара до ієни підвищився приблизно на 0,35 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,90 ієни/дол.

Зазначимо, фондові торги в США 14 серпня 2012 р. закрилися незначною зміною провідних індексів.