ua en ru

Фондові торги в Японії 7 червня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,6%

Фондові торги в Японії 7 червня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,6%. Незважаючи на деякі позитивні моменти, які сприяли зростанню ринку, підвищення котирувань обмежив зовнішній фон. Так, біржові майданчики США завершили сесію зниженням провідних індексів четверту сесію поспіль на тлі побоювань у стабільності відновлення світової економіки в період розпалу нового витка боргової кризи в єврозоні, передає РБК.
Сприятливий фон для зростання японського індексу Nikkei створювали корпоративні новини. Акції виробника електроніки Toshiba Corp. піднялися в ціні на 2,77% на тлі неофіційної інформації про те, що компанія веде переговори з Sony Corp. на предмет об'єднання їх підрозділів з виробництва рідкокристалічних моніторів в єдину структуру з метою підвищення конкурентоспроможності. Тим часом цінні папери самої Sony втратили в ціні 1,6%. Відзначимо, що сервери компанії останнім часом неодноразово піддавалися масштабним атакам хакерів, в результаті яких опинилися вкраденими особисті дані багатьох користувачів, включаючи інформацію з адресами, телефонами та даними кредитних карт клієнтів.
Акції виробника фототехніки Canon Inc. знизилися в ціні на 2,86%, після того як представники компанії повідомили, що Canon завершила процедуру зворотного викупу акцій. Програма зворотного викупу акцій на 50 млрд ієн проводилася в період від 26 травня до 3 червня 2011 р.
У "плюсі" на закритті торгів виявилися японські енергетичні компанії, котирування яких в ході попередньої торгової сесії знижувалися. Підвищенню вартості акцій цих компаній сьогодні сприяли новини про те, що компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO, оператор аварійної японській АЕС "Фукусіма-1") може вступити в процес реструктуризації за рішенням суду. На цьому тлі папери TEPCO піднялися в ціні на 0,94%, ще одній компанії сектора - Kansai Electric Power - на 3,2%.
Вдало склалися торги і для фармацевтичного сектора Японії: папери Astellas Pharma подорожчали на 1,97%, компанії Eisai - на 0,66%.
За підсумками торгів 7 червня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 56,23 пункту (плюс 0,6%) і склав 9436,58 пункту. Курс долара до ієни практично не змінився по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,30 ієни/дол.