ua en ru

Фондові торги в Японії 30 серпня завершилися зниженням індексу на 0,53%

Фондові торги в Японії 30 серпня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,53%. При цьому в ході сесії японський біржовий індикатор був близький до тижневого мінімуму на тлі втрат нафтогазового сектора.

Зростання цін на сировину, зафіксований на товарних ринках і раніше підтримав котирування компаній сектора, дещо сповільнилося. 28 серпня ціна за барель нафти Light Sweet з поставкою в жовтні на товарній біржі піднялася на 1,3% - до 110,4 дол., опустившись напередодні знову до "комфортних" 99 дол./бар. Вартість нафти продовжила знижуватися після того, як міжнародна коаліція не змогла домовитися з питання необхідності негайної військової інтервенції в Сирію.

Протягом декількох днів до цього нафта росла в ціні через загострення ситуації на Близькому Сході і, як наслідок, загрозу переривання її поставок. Однак на тлі деякої розрядки обстановки ціна на "чорне золото" знизилася і потягнула вниз котирування нафтогазових компаній. Папери найбільшого японського гравця в цій сфері Inpex Corp.. опустилисяь в ціні на 2,8%, Japan Petroleum Exploration - на 2,3%.

У той же час помітним зростанням капіталізації відзначився японський виробник споживчої електроніки Panasonic, папери якого додали в ціні 5,3% і досягли максимальної вартості за 3,5 тижні на тлі новин про те, що компанія відновить виплату дивідендів вперше за півтора року. Відзначимо, що стан справ компанії останнім часом не вселяє оптимізму. Panasonic, як і її основні конкуренти Sharp і Sony, терпить збитки через падіння продажів підрозділу, що займається виробництвом LSD-екранів, які з ринку активно витісняє технологія OLED.

Зовнішній фон в цілому надав підтримку японському фондового індексу. Фондові торги в США завершилися підвищенням провідних індексів на тлі сприятливої макроекономічної статистики. Зокрема, суттєвий стимул до зростання котирувань надали переглянуті дані по ВВП США, що перевершили прогнози аналітиків. Так, за переглянутими даними, ВВП США в II кварталі 2013р. у порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,5% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Аналітики очікували, що ВВП США в II кварталі 2013 р. виросте на 2,2%.

Перегляд зростання ВВП у квітні-червні 2013 р. з 1,7% до 2,5%, насамперед, зумовлене більш позитивними даними по зовнішньоторговельному обігу і більш активним, ніж передбачалося раніше, нарощуванням товарно-матеріальних запасів бізнесу.

За підсумками торгів 30 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,53% і склав 13388,86 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,07 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,19 ієни/дол.