ua en ru

Фондові торги в Японії 3 липня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,70%

Фондові торги в Японії 3 липня 2012 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,70% на тлі очікувань інвесторів від Федеральної резервної системи США (ФРС) можливих радикальних заходів монетарного стимулювання економіки.

Спекуляції з приводу оголошення нового раунду кількісного пом'якшення виникли після публікації даних по індексу ділової активності в промисловості США (ISM index) за червень 2012 р. Згідно з доповіддю американського Інституту з управління постачаннями, даний показник опустився нижче за відмітку в 50 пунктів вперше з липня 2009 р. і склав 49,7 пункту. Значення даного індексу нижче 50 пунктів указує на зниження ділової активності в даному секторі економіки.

Також інвестори сподіваються, що додаткові заходи економічного стимулювання можуть бути прийняті в ході засідань Європейського центробанку (ЄЦБ) і Банку Японії, які відбудуться найближчими днями. Низка ринкових аналітиків чекає, що Банк Японії пом'якшить грошову політику, збільшивши закупівлю державних облігацій.

На подібному фоні "велика трійка" японських банків за підсумками сесії наголосилася зростанням котирувань. Акції Sumitomo Mitsui подорожчали на 1,64%, а його конкурентів Mitsubishi UFJ і Mizuho - на 3,16% і 1,5% відповідно.

Також у зеленій зоні завершили сесію експортно орієнтовані компанії. Зокрема, акції одного з найбільших виробників фототехніки Canon, 60% продажів якого доводяться на європейські і американські ринки, подорожчали на 1,27%.

Папери японської корпорації Kawasaki Heavy Industries подешевшали на 14,65% після того, як компанія оголосила про відгук з продажу лінійки спортивних мотоциклів і викликаному цим кроком збитку.

За підсумками торгів 3 липня 2012 р. індекс Nikkei виріс на 63,11 пункту (+0,70%) - до 9066,59 пункту. Курс долара до ієни підвищився приблизно на 0,29 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 79,81 ієни/дол.

Нагадаємо, японські фондові торги 2 липня закрилися пониженням індексу Nikkei на 0,04%.