ua en ru

Фондові торги в Японії 29 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,01%

Фондові торги в Японії 29 лютого 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,01%. При цьому за підсумками місяця індикатор продемонстрував максимальне лютневе значення більш ніж за 20 років - з 1991 р.

В основному зростання котирувань на японському ринку акцій йшло в ході сесії за рахунок експортерів, чиї акції подорожчали на тлі ослаблення ієни по відношенню до американського долара. В лідери підвищення вийшли виробники електроніки. Значні представники даного сектора - Kyocera і Panasonic - збільшили ринкову капіталізацію на 1,8% і 1,5% відповідно. Виробники цифрових камер Nikon і Canon відзначились підвищенням котирувань на 0,9% і 0,1%.

Також серед експортерів, що продемонстрували зростання котирувань за підсумками сесії, опинився автомобілебудівний концерн Nissan Motor. Акції компанії подорожчали до завершення торгів на 0,5%.

В той же час ринок знаходився під тиском через корпоративні новини. Зокрема, лідером спаду став недавно збанкрутілий ведучий японський чіпмейкер Elpida Memory Inc. 27 лютого ц.р. компанія подала до окружного суду Токіо прохання про захист від кредиторів. Під наглядом суду чіпмейкер має намір провести реорганізацію бізнесу і знайти інвестора, щоб якнайскоріше почати виплати кредиторам. Загальний борг Elpida Memory на кінець попереднього фінансового року (31 березня 2011 р.) складав 448 млрд ієн (5,5 млрд дол. по поточних курсах), що робить банкрутство компанії першим за величиною в Японії за минулі два роки. Акції компанії на цьому фоні вкачалися в ціні на 97,2%.

За підсумками торгів 29 лютого 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 0,72 пункту (+0,01%) і склав 9723,24 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,11 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,29 ієни/дол.

Японські фондові торги 28 лютого закрилися зростанням Nikkei на 0,92%.