ua en ru

Фондові торги в Японії 25 жовтня завершилися падінням індексу Nikkei на 2,75%

Фондові торги в Японії 25 жовтня завершилися падінням індексу Nikkei на 2,75%, основним приводом для чого стало помітне посилення ієни щодо долара.

Як показує практика, японські інвестори настільки болісно реагують на курс ієни, що навіть зростання бірж по всьому світу не в силах утримати провідний японський індекс від втрат. Фондові торги в США 24 жовтня завершилися зростанням всіх трьох провідних індексів на тлі сильних корпоративних звітів низки американських компаній. Європейські індекси також фінішували в "зеленому" полі завдяки оптимістичній корпоративній звітності та даним промислового виробництва в Китаї, які свідчать, що друга за величиною економіка світу набирає обертів. Однак незважаючи ні на що, після незначного зростання за результатами попередньої сесії(+0,42%) Nikkei закрив нинішні торги в негативному полі.

У фокусі інтересів інвесторів опинився і ряд корпоративних новин. Акції Murata Manufacturing Co. Ltd. за підсумками торгів піднялися на 2,2% після того, як постачальник деталей для компанії Apple, що виробляє популярні смартфони, підвищила власний прогноз з операційного прибутку на квітень-вересень.

Котирування виробника фототехніки Canon Inc. просіли на 1,6% після того, як компанія знизила прогноз з операційного квартального прибутку на тлі тривалого зниження попиту на дорогі професійні фотокамери. Крім цих новин акції Canon, як великого експортера, опинилися під тиском ієни.

Інші експортери відзначилися аналогічною динамікою котирувань. Акції Ricoh Co. Ltd. втратили в ціні 3,2%, котирування Panasonic Corporation просіли на 1,5%, а ринкова капіталізація Sharp Corp. скоротилася на 1,7%. Акції автомобільного гіганта Toyota Motor втратили в ціні 2%, котирування конкуруючої Nissan Motor Co. просіли на 1,09%, у той час як папери Honda Motor Co. стали дешевше на 1,2%.

Котирування Shin-Etsu Chemical Co. Ltd. просіли на 4,5% після того, як найбільший в світі виробник кремнієвих пластин залишив свій прогноз з операційного прибутку на фінансовий рік незмінним. У числі відзвітували також виявилася японська сталеливарна корпорація JFE Holdings Inc., її котирування після звіту просіли на 4,2%, і найбільший в Країні висхідного сонця оператор мобільного зв'язку NTT DoCoMo Inc., акції якого втратили в ціні 3,1%.

На думку аналітиків, більшість японських компаній продемонструють значні результати в ході сезону корпоративної звітності й, перевершивши прогнози ринку, підвищать власні.

За підсумками торгів 25 жовтня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 2,75% і склав 14088,19 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,52 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,03 ієни/дол.