ua en ru

Фондові торги в Японії 17 липня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,11%

Фондові торги в Японії 17 липня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,11%. Настільки незначне зростання японського індексу, яке, однак, привело його до рекордної з 22 травня 2013 р. позначки, стало результатом загальної негативної тенденції на ринках США і Європи, де всі провідні індекси пішли в мінус. Ринки світу не забарилися відреагувати на побоювання інвесторів щодо майбутнього виступу перед конгресом глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке.

На тлі опублікованих раніше макроекономічних даних, що в певній мірі свідчили про оздоровлення американської економіки в цілому і поліпшення ситуації на ринку праці країни зокрема, інвестори побоюються, що ФРС може незабаром прийняти кроки щодо скорочення програми "кількісного пом'якшення", настільки небажані для трейдерів.

На цьому тлі провідний японський індекс в ході торгової сесії жодного разу не покинув "червоного" поля і лише ближче до завершення торгів зміг переламати ситуацію. Подібний хід торгів ряд аналітиків пов'язують також з деяким перегрівом ринку, вважаючи подібний результат очікуваним і виправданим.

На цьому тлі котирування великих автовиробників продемонстрували наступну динаміку. Акції Toyota Motor піднялися на 0,6%, котирування Nissan Motor Co. - На 0,4%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 0,9%.

Виробники фототехніки, що є великими експортерами, на закритті торгів продемонстрували змішану динаміку. Так, акції Canon Inc. втратили в ціні 1,5%, котирування його конкурента Ricoh Co. Ltd. піднялися на 0,3%, а Fujifilm Holding - на 0,25%, у той час як акції Panasonic Corp. додали в ціні 2,7%, а його конкурента Sharp - майже 4%.

Динаміка великих японських фінансових установ також виявилася здебільшого негативною. Цінні папери Mizuho Financial Group просіли в ціні на 0,5%, тоді як ринкова капіталізація Minato Bank скоротилася на 1,1%, Daiwa Securities - на 0,99%, а Nomura Holdings - на 0,6%.

За підсумками торгів 17 липня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,11% і склав 14615,04 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,37 ієн і склав на закритті фондових торгів 99,38 ієни/дол.