ua en ru

Фондові торги в Японії 16 жовтня закрилися незначним зростанням індексу Nikkei на 0,18%

Фондові торги в Японії 16 жовтня 2013 р. завершилися без серйозних змін - індекс Nikkei підвищився на 0,18%. В ході сесії індекс показав достатню волатильність, переміщаючись між "зеленою" та "червоною" зонами, в підсумку зупинився трохи вище рівня відкриття. Серед причин варто відзначити, з одного боку, очікування результату переговорів щодо бюджетного і боргової кризи в США, з іншого - позитивну корпоративну звітність.

Ще 14 жовтня 2013 р. інвестори по всьому світу були сповнені оптимізму, оскільки республіканці і демократи в сенаті США успішно домовилися між собою і запропонували компромісне "дорожню карту" щодо виходу з політичної кризи, що в найближчі дні може призвести до дефолту. Проте республіканська більшість палати представників (на думку Білого дому, "підбурювані реакціонерами "Руху чаювання") 15 жовтня представили власний план дій.

Дві "дорожні карти" схожі за всіма основними пунктами, але кардинально різняться в деталях. Це викликало серйозний і малопродуктивний спір Білого дому, сенату і палати представників, що тягне біржі в "червону" зону. На момент закриття торгів у Токіо в американських політиків залишається близько доби на досягнення консенсусу: на думку Міністерства фінансів США, дефолт може бути оголошено вже 17 жовтня 2013 р., коли у казначейства закінчиться запас "екстраординарних заходів" підтримки економіки.

Також негативний вплив на хід торгів на Токійській біржі надав тайфун "Вифа". До моменту закриття торгів вже відомо про 13 загиблих. По всій країні з-за сильного вітру та дощів порушена робота транспорту. Сам ураган прямує в бік аварійної АЕС "Фукусіма-1". Компанія TEPCO, оператор станції, викачує дощову воду, щоб запобігти подальший підйом води. До речі, акції TEPCO за підсумками торгів трохи підросли в ціні на 0,2%.

В центрі уваги інвесторів перебували котирування корпорації SoftBank. По-перше, компанія оголосила про покупку за 1,5 млрд дол. фінського виробника ігор для смартфонів Supercell. По-друге, SoftBank також заявила про переговори щодо купівлі американської фірми-виробника засобів бездротового зв'язку Brightstar. На тлі цих новин акції SoftBank подорожчали за підсумками торгів на 2,2%.
У трійці лідерів за підсумками торгової сесії знаходяться великий виробник електроніки Sharp (+4,6%), целюлозно-паперовий концерн Nippon Paper Industries (+4,0%) і страхова група MS&AD Insurance Group (+3,3%).

У "червоній" зоні завершили свою сесію акції виробника компонентів для автомобілів та промислового обладнання NSK (-2,5%), підрозділ корпорації Sumitomo по роботі в сфері важкої промисловості Sumitomo Heavy Industries (-2,0%), а також компанія Japan Tobacco - виробник сигарет таких брендів, як Camel, Sobranie і Winston (-1,7%).

Котирування японських автовиробників показують зниження проти зростання ринку. Ціна паперів Toyota Motor знижується на 0,5%, акції Nissan Motor злегка подешевшали на 0,1%. Honda Motor зменшила свою ринкову капіталізацію на 0,4%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp. знизилися в ціні на 1,0%.

За підсумками торгів 16 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 25,60 пункту (+0,18%) і склав 14467,14 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,17 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,47 ієни/дол.