ua en ru

Фондові торги в Японії 15 травня завершилися зниженням індексу Nikkei до мінімуму за 3,5 роки

Фондові торги в Японії 15 травня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,81%. Біржовий індикатор відновив мінімум 3,5 років на тлі зниження котирувань компаній-експортерів, що входять в розрахункову базу індексу і реалізовують продукцію в Європі.

Біржі Японії пішли в "мінус" услід за торговими майданчиками США, що завершили сесію 14 травня 2012 р. на негативній території на тлі стурбованості інвесторів можливим виходом Греції зі складу єврозони. Котирування представників всіх 10 секторів у складі індексу "широкого ринку" S&Р 500 продемонстрували зниження, при цьому найбільшим скороченням капіталізації відзначилися фінансові і енергетичні компанії.

На японському ринку значно просіли акції автовиробників. Котирування Mazda, що має найбільшу (серед японських автовиробників) частку продажів на європейському ринку, знизилися на 2,73%. Папери її конкурентів - Toyota Motor Corp. і Honda Motor Co. - знизилися в ціні на 2,01% і 2,75% відповідно.

В ході сесії інвестори вважали за краще відмовлятися від вкладень у високоризикові активи на тлі політичної невизначеності в Греції, де переговори з формування коаліційного уряду поки не принесли результатів. Партійним лідерам поки не вдається вирішити протиріччя і прийти до консенсусу щодо нового Кабінету міністрів, який повинен продовжити реалізацію жорстких заходів економії, необхідних для отримання кредитної антикризової підтримки. Крім того, учасники ринку розглядають ситуацію в Греції як можливий сценарій розвитку подій в інших периферійних країнах єврозони, яким ще далеко до виконання цільових показників зі скорочення дефіциту бюджету, відзначають експерти.

На цьому фоні японська ієна продовжила своє зміцнення щодо євро і долара, що чинило тиск на котирування експортерів. Папери виробника шин Bridgestone знизилися в ціні на 1,46%, виробника фототехніки Canon - на 1,45%, виробника промислових роботів Fanuc - на 1,54%, виробника споживчої електроніки Panasonic - на 3,11%.

За підсумками торгів 15 травня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 73,10 пункту (-0,81%) - до 8900,74 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,17 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 79,87 ієни/дол.

Нагадаємо, фондові торги в Японії 14 травня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,23%.