ua en ru

Фондові торги в Японії 12 червня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,02%

Фондові торги в Японії 12 червня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,02% слідом за біржами США, що пішли в "мінус" у середньому на 1,4% на тлі хвилювань інвесторів щодо подальшої долі єврозони. Головним чинником, який формував настрій інвесторів, стала розрядка ситуації в іспанському банківському секторі, що послідувала за оголошенням про направлення Мадридом запиту на виділення фінансової допомоги від партнерів по єврозоні та отримання від Єврогрупи позитивної відповіді. Міністри фінансів країн - учасниць єдиного валютного простору зійшлися на можливості виділити Мадриду до 100 млрд євро. Втім, трейдери сумніваються, що цього пакету виявиться достатньо для того, щоб повернути довіру фінансових ринків до економіки країни.

Напередодні світові біржі росли на тлі цих новин, однак сьогодні інвестори були схильні продавати, адже остаточне рішення щодо умов і розмірів допомоги Іспанії буде прийнято тільки після проведення комплексного аудиту національних банків незалежними експертами. Очікується, що зазначені заходи закінчаться 21 червня 2012 р.

Котирування компаній, що демонстрували зростання в ході попередньої сесії, 12 червня перейшли на негативну територію. Здебільшого це стосується японських компаній-експортерів, орієнтованих на європейські ринки, які напередодні отримали додатковий стимул у вигляді ослаблення ієни до євро. 12 червня 2012 р. їх акції дешевшали: папери Panasonic Corp. (виробник електроніки), Canon Inc. (виробник фототехніки) і Mazda Motor Corp. (автомобілебудівна компанія) опустилися в ціні на 2,81%, 0,15% і 3,92% відповідно.

Для фінансового сектора Країни висхідного сонця торги завершилися низхідним рухом котирувань. В "мінус" пішли котирування найбільшого фінансового інституту - Mitsubishi UFJ, його акції втратили в ціні 1,42%, папери його конкурентів з "великої трійки" Sumitomo Mitsui і Mizuho втратили 0,84% і 1,65% відповідно.

За підсумками торгів 12 червня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 88,20 пункту (-1,02%) - до 8536,70 пункту. Курс долара до ієни опустився на 0,07 ієн і склав на закритті торгів 79,56 ієни/дол.