ua en ru

Фондові торги в Японії 10 червня закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,1%

Фондові торги в Японії 10 червня 2010 р. закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,1%, передає РБК. До ризику інвесторів спонукав звіт про зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, опублікований Інститутом економічних і соціальних досліджень уряду Японії. У реальному виразі за I квартал 2010 р. ВВП Японії виріс на 5% відносно IV кварталу 2009 р. Економічна макростатистика значно перевершила прогнози аналітиків, що дещо понизило неспокої інвесторів відносно того, що відновлення світової економіки може сповільнитися. Крім того, даний звіт ослабив вплив гнітючого прогнозу представників Goldman Sachs Group Inc. про ослаблення євро, яке може спровокувати невірний курс європейської політики.

Проте позначені американським банком перспективи щодо єдиної європейської валюти все ж таки змогли зробити негативний вплив на довіру інвесторів по відношенню до компаній, що мають зарубіжні ринки збуту. Це позначилося, зокрема, і на японських автомобілебудівних компаніях. Так, котирування акцій Honda Motor Co., одержуючої більше 80% прибутку від продажів за межами Японії, ледве утрималися в "зеленій зоні" і виросли всього на 0,08%. Негативна тенденція фіксувалася відносно котирувань цінних паперів Mazda Motor Corp., 73% об'єму продажів якої доводяться на зарубіжні ринки: акції компанії подешевшали на 0,9%.

Японські інвестори не залишили без уваги також події в Мексиканській затоці, де не припиняється операція по запобіганню витоку нафти. На тлі розливу нафти, що продовжується, на 5,8% подешевшали акції японського сировинного трейдера Mitsui & Co., що володіє часткою в одному з родовищ, яке розробляється британською BP Plc.

На хід торгів вплинули також ряд корпоративних новин. Так, найбільший в Японії рітейлер, що займається продажами меблів, Nitori Co. заявив про готовність витратити 130 млрд ієн (1,4 млрд дол.) на двократне збільшення своєї дістріб'ютерської мережі - на 500 магазинів. Ця заява спонукала інвесторів до покупки акцій компанії, ринкова вартість яких за підсумками торгів виросла на 4,4%. Що надихнули цими новинами, інвестори також зацікавилися акціями Fast Retailing Co., найбільшого японського рітейлера одяг: котирування цінних паперів компанії виросли на 0,39%.

Акції виробника промислових роботів Fanuc Ltd. значно подорожчали (+6,2%), після того, як в компанії заявили про зростання кількості замовлень на продукцію. Це підштовхнуло до зростання цінні папери іншої високотехнологічної компанії - виробника пневматичного устаткування SMC Corp., ціна яких збільшилася на 7,1%.

Певний вплив на активність інвесторів зробило зростання цін на сировині. Ціна на нафту в Нью-Йорку виросла на 3,3%, що підкинуло котирування акцій найбільшого в країні постачальника газу і нафти Inpex (+ 4%) і його конкурента Japan Petroleum Exploration Co. (+ 3,1%). Зростання цін на метали збудило активність інвесторів по відношенню до цінних паперів найбільшого в країні постачальника сировинних товарів Mitsubishi Corp. - вони відреагували зростанням на 2,4%.

За підсумками торгів 10 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 103,52 (+1,10%) - до 9542,65 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,27 ієн по відношенню до курсу попереднього дня і склав 91,17 ієни/дол.