ua en ru

Фондові торги в Японії 10 серпня завершилися пониженням індексу Nikkei на 0,97%

Фондові торги в Японії 10 серпня 2012 р. закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,97% при відсутності сильних стимулів до покупок. В рамках попередніх чотирьох торгових сесій біржовий індикатор ріс на тлі спекуляцій про можливі дії центробанків щодо стимулювання світової економіки.

Зовнішній фон також не сприяє формуванню певної динаміки. Торгові майданчики США завершили сесію при незначній зміні провідних індексів на тлі макроекономічної статистики і корпоративних новин. Сприятливо на настрої інвесторів відбилися дані Міністерства праці США, згідно з якими кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 4 серпня 2012 р., знизилася і склала 361 тис. при прогнозі в 367 тис. Ці новини надали певну підтримку і японським котируванням .

За підсумками торгової сесії папери японського розробника програмного забезпечення для електронної комерції DeNa Сo. Inc. підскочили на 21,9%. Раніше компанія оприлюднила обнадійливі квартальні результати. Публікація сприятливого фінансового звіту DeNa сприяла зростанню котирувань компанії-конкурента Gree Inc., папери якої на закритті торгів в Японії піднялися в ціні на 8,3%.

В цілому, цей сезон корпоративної звітності в Японії виявився відносно слабким: 53% компаній, що входять у розрахункову базу індексу Nikkei (усього в неї входять 142 компанії), опублікували дані, що опинилися гірше за прогнози аналітиків. У попередньому сезоні кількість таких компаній досягало 40%.

Акції рітейлера споживчої електроніки Yamada Denki Co. Ltd. підвищилися в ціні на 5,9% незважаючи на те, що компанія повідомила про зниження операційного прибутку за підсумками звітного кварталу (квітень-червень 2012 р.) на 73,8%. Аналітики Deutsche Bank зберегли по акціях компанії рейтинг "купувати".

Тим часом, котирування втягнутою в скандал Olympus Corp. знизилися на 3,1% на тлі посилення тиску на компанію в плані необхідності нових капітальних вливань після того, як компанія повідомила про нижчу операційного прибутку за підсумками квітня-червня 2012 р., ніж було зафіксовано в аналогічному кварталі 2011 р. Таким чином власний капітал акціонерів сягає 2,2% від сукупних активів, в той час як фінансово стабільним вважається показник на рівні не нижче 20%.

За підсумками торгів 10 серпня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 0,97% - до 8891,44 пункту. Курс долара до ієни знизився приблизно на 0,06 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,46 ієни/дол.

Відзначимо, що фондові торги в Японією 9 серпня звершилися зростанням індексу Nikkei на 1,1%.