ua en ru

Фондові торги в США завершилися 18 травня зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США 18 травня 2010 р. завершилися зниженням провідних індексів, повідомляє РБК. Посилювання регулювання фінансового сектора, яке спостерігається як в США, так і в Європі, робить негативний вплив на акції банківського сектора, підсилюючи незанепокоєння інвесторів щодо стабільності відновлення світової економіки. У Вашингтоні добігають кінця дебати з питання реформи фінансового регулювання, яка посилить контроль за фінансовим сектором. Тим часом влада Німеччини напередодні вирішила тимчасово (до 31 березня 2011 р.) заборонити десятьом найбільшим фінансовим організаціям країни незабезпечені короткі продажі цінних паперів, що підлило масла у вогонь, додавши невизначеності на американському фондовому ринку.
Дані новини викликали також ослаблення курсу єдиної європейської валюти, утримуючи її на чотирирічному мінімумі по відношенню до долара. Гравці фондового ринку побоюються, що круті заходи, що приймаються європейськими урядами і направлені на скорочення бюджетного дефіциту, можуть перешкодити відновленню економіки регіону.
На цьому фоні акції Goldman Sachs Group і Morgan Stanley втратили в ціні 3,7% і 1,4%, папери J.P.Morgan Chase&Co., Bank of America і Citigroup подешевшали на 2%, 2,5% і 3,4% відповідно.
У "мінусі" торгувалися акції високотехнологічних компаній: папери найбільшого в світі виробника мікрочіпів Intel Corp. знизилися в ціні на 2,7%.
В той же час деяку підтримку ринку подали корпоративні новини. Інвестори чекали публікації звіту Hewlett-Packard, який вийшов вже після закриття торгової сесії. Найбільший в світі виробник персональних комп'ютерів Hewlett-Packard (HP) Co. відзвітував про зростання чистого прибутку в II кварталі 2009-2010 фінансового року, що завершився 30 квітня ц.р., на 27,8% - до 2,2 млрд проти 1,72 млрд дол., зафіксованих за підсумками II кварталу попереднього фінансового року. Представлений звіт перевершив очікування аналітиків і вивів в "плюс" (+2,5%) котирування американської компанії в ході електронних торгів після завершення регулярної торгової сесії.
В цілому, представлені напередодні квартальні звіти компаній виявилися достатньо сприятливими. Так, результати найбільшого американського ритейлера Wal-Mart Stores Inc. перевершили прогнози аналітиків. Компанія оголосила, що чистий прибуток за підсумками I кварталу 2010-2011 фінансового року, який завершився 30 квітня ц.р., виріс на 10,0% - до 3,32 млрд дол. проти 3,02 млрд дол. торік. В результаті акції компанії піднялися в ціні на 1,8% на закритті торгової сесії.
За підсумками торгів 18 травня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 114,88 пункту (-1,08%) - до 10510,95 пункту, індекс S&P - на 16,14 пункту (-1,42%) - до 1120,8 пункту, індекс Nasdaq - на 36,97 пункту (-1,57%) і склав 2317,26 пункту.