ua en ru

Фондові торги в США закрилися 24 березня відчутним зниженням індексів

Фондові торги в США завершилися 24 березня 2014 р. помітним зниженням індексів. Найбільше (понад 1%) впав індекс Nasdaq, найслабше - Dow Jones.

Фондові торги в США завершилися 24 березня 2014 р. помітним зниженням індексів. Найбільше (понад 1%) впав індекс Nasdaq, найслабше - Dow Jones. Треба сказати, що на початку торгової сесії майданчика "просідали" ще сильніше, і Nasdaq встиг знизитися до закриття попереднього дня на 2%. Основні негативні очікування інвесторів пов'язані з індексами ділової активності (PMI) найбільших економік світу.

Напередодні вранці банк HSBC опублікував попередній березневий PMI в обробній промисловості КНР. Показник знизився третій раз поспіль - на цей раз до 48,1 пункту (замість прогнозованого зростання з 48,5 пункту до 48,7 пункту). Нестабільність у вторинному секторі китайської економіки вже призвела сьогодні до відчутного зниження на європейських фондових майданчиках.

Потім, напередодні вдень прийшли аналогічні дані від агентства Markit по ФРН. Попередній березневий PMI в обробній промисловості ФРН склав 53,8 пункту, а PMI у сфері послуг - 54 пункту. Зниження відбулося на 1 та на 1,9 пункту відповідно, тоді як експерти очікували набагато більш помірного скорочення.

Нарешті, вже на початку торгової сесії в США (17:45 мск) Markit опублікував промисловий PMI в США. Аналітики справді чекали, що показник знизиться з лютневих 57,1 пункту до 56,5 пункту. Однак на ділі PMI "просів" на пункт глибше - до 55,5 пункту. Показник залишається вище рубежу в 50 пунктів, ринок розширюється, але інвестори турбуються за перспективу світової промисловості, враховуючи зазначені вище дані з КНР і ФРН.

Незважаючи на розпродаж активів, особливо з лістингу "високотехнологічного" Nasdaq, котирування корпорації Apple зросли на 1,2%. Причина - повідомлення Wall Street Journal про можливе партнерство компанії з Comcast, одним з світових лідерів сфери мас-медіа. Угода стосується перенесення трафіку Apple на "вільні лінії" Comcast для збільшення швидкості і якості "яблучного" сервісу Apple-TV. Акції Comcast також піднялися в ціні - рівно на 0,6%.

Навпаки, впали котирування мультимедіа-компанії Netflix (-6,7%). Найімовірніше, з-за того, що в кінці минулого року Comcast уклала з фірмою угоду, аналогічну домовленості з Apple. Таким чином, положення Netflix перестає бути ексклюзивним, і трейдери розпродають акції компанії. Саме падіння курсу акцій Netflix вніс найбільший внесок у помітне зниження індексу Nasdaq.

Різко знизилися котирування і інших високотехнологічних компаній: Facebook (-4,7%), LinkedIn (-4,4%), Twitter (-4,2%), Yahoo (-3,3%). Як відзначають аналітики CNNMoney, причина зниження, крім загального негативного фону, це побоювання чергового "перегріву" ринку інтернет-компаній.

За підсумками торгової сесії 24 березня 2014р. індекс Dow Jones знизився на 26,08 пункту (-0,16%) - до 16276,69 пункту, індекс S&P знизився на 9,08 пункту (-0,49%) - до 1857,44 пункту, а індекс Nasdaq - на 50,40 пункту (-1,18%) - до 4226,39 пункту.