ua en ru

Фондові торги в США закрилися 23 листопада ц.р. зниженням провідних індексів в межах 1,5%

Фондові торги в США закрилися 23 листопада 2010 р. зниженням провідних індексів, передає РБК. Розпродажі на фондових ринках по всьому світу стали наслідком різкого загострення двостороннього конфлікту на Корейському півострові, після того як армія КНДР провела артобстріл південнокорейського острова. У результаті обидві держави опинилися на межі збройного протистояння, що "зіграло на руку" американському долару і спричинило зниження на сировинних біржах. Крім того, трейдери не забули і про боргові проблеми Європи, де все більше наростають побоювання того, що фінансові складності Ірландії за принципом доміно перейдуть на інші країни зони євро.
Європейські труднощі і корейський конфлікт спричинили помітне зниження котирувань компаній фінансового сектора США. До закриття торговельних майданчиків цінні папери найбільшого в США Bank of America Corp. подешевшали на 1,86%, а корпорації Citigroup - на 1,91%. Також впали в ціні акції банків JPMorgan Chase і Morgan Stanley - на 2,29% і 1,60% відповідно, а Wells Fargo і Goldman Sachs - на 0,56% і 2,03%. Акції оператора кредитних карт American Express подешевшали на 0,64%.
Падіння цін на сировину внаслідок помітного зміцнення курсу долара викликало розпродаж з акцій енергетичних компаній Нового світу. Зокрема, котирування цінних паперів нафтового гіганта ExxonMobil опустилися на 1,72%, у той час як акції його конкурентів Chevron і ConocoPhillips втратили в ціні 2,04% і 1,58%. Також не склався торговий день і для нафтосервісних підприємств Schlumberger і Halliburton, котирування акцій яких за підсумками сесії знизилися на 1,26% і 2,28% відповідно.
Поступилися своїми позиціями і папери американських гірничовидобувних компаній на тлі падіння цін на золото і промислові метали. Котирування акцій найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa і мідьовидобувної компанії Freeport McMoRan впали на 1,81% і 3,24% відповідно, у той час як папери одного з сталеливарних лідерів на американському ринку AK Steel просіли в ціні на 2,09%. Не склався день і для золотошукача Newmont Mining (-0,57%), а також для світового лідера в області виробництва землерийного устаткування Caterpillar (-1,63%).
Більш успішно склалася торгова сесія для американського виробника комп'ютерної техніки та комплектуючих Hewlett-Packard (HP). Ще після торгів 22 листопада компанія відзвітувала про свої результати за 2009-2010 фінансовий рік, що завершився 31 жовтня. Інвестори з великим оптимізмом сприйняли зростання чистого прибутку до 8,8 млрд дол., який перевершив прогнози аналітиків. У результаті котирування акцій HP за підсумками торгів виросли на 2,05%.
Не обійшлося напередодні і без важливих макроекономічних даних, яким все ж таки не вдалося змінити настрої інвесторів. Так, Міністерство торгівлі США опублікувало уточнені дані по динаміці ВВП країни за III квартал 2010 р. Згідно зі звітом відомства, даний показник у звітному періоді зріс на 2,5%, що перевершило не тільки попередню оцінку (зростання на 2%), але і прогнози більшості експертів, що чекали підвищення ВВП на 2,4%. Відзначимо, що оцінка зростання американської економіки за липень-вересень 2010р. підвищена досить значно - на 0,5 процентного пункту (еквівалентно 16,7 млрд дол.).
За підсумками торгів 23 листопада індекс Dow Jones впав на 142,21 пункту (-1,27%) - до 11036,40 пункту, індекс S & P просів на 17,11 пункту (-1,43%) - до 1180,73 пункту, а індекс Nasdaq опустився на 37,07 пункту (-1,46%) - до 2494,95 пункту.