ua en ru

Фондові торги в США закрилися 22 листопада ц.р. переважним зниженням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 22 листопада 2010 р. переважним зниженням провідних індексів, передає РБК. Приводом для занепокоєння інвесторів знову стали новини з Європи і всі великі побоювання того, що криза в Ірландії цілком може перекинутися з Зеленого острова на інші держави Євросоюзу. На думку експертів, навіть досягнуті між Дубліном і ЄС/МВФ угоди не нівелюють ризику того, що в Європі спрацює ефект доміно і країни, одна за одною, почнуть впадати у фінансовий відчай.
У результаті в "червоному" секторі закрилися торгові майданчики для цінних паперів провідних фінансових інститутів Нового світу. Не змогли надати їм підтримку і статдані з США, за відсутності яких гравці орієнтувалися виключно на закордонні ринки. Котирування акцій найбільшого в США Bank of America впали на 3,09%, а корпорації Citigroup - на 2,06%. Крім того, подешевшали акції банків Morgan Stanley і JPMorgan Chase & Co. - на 2,19% і 2,28% відповідно, а Wells Fargo - на 1,96%.
Не змогли зміцнитися за підсумками першої сесії черговий торгового тижня і цінні папери енергетичних компаній, що пов'язано зі зниженням вартості "чорного золота". До закриття майданчиків котирування акцій американського нафтового гіганта ExxonMobil опустилися на 0,5%, а його основних конкурентів - Chevron і ConocoPhillips - на 0,58% і 0,69% відповідно. Також поступилися своїми позиціями акції нафтосервісних підприємств Schlumberger і Halliburton, що подешевшали на 0,04% і 1,84%.
Тим не менш, паперам гірничодобувних підприємств все ж таки вдалося вийти з мінуса - головним чином, завдяки зростанню цін на золото. Так, акції Barrick Gold Corp. і Newmont Mining додали в ціні 0,96% і 0,99% відповідно, а мідьовидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. і сталеливарної AK Steel - 0,21% і 0,75%.
Ще більш успішно завершився торговий день для одного зі світових лідерів в області виробництва карт пам'яті SanDisk Corp. Котирування акцій компанії виросли на 6,48%, що стало результатом рішення аналітиків Robert W Baird & Co. підвищити рекомендації з цінних паперів SanDisk з "нейтрально" до "купувати".
Варто також відзначити, що вже після закриття торгових майданчиків свій довгоочікуваний фінансовий звіт представив провідний світовий виробник комп'ютерної техніки та комплектуючих Hewlett-Packard (HP). Чистий прибуток компанії за підсумками 2009-2010 фінансового року, що завершився 31 жовтня 2010 р., виріс до 8,8 млрд дол., а виручка - до 126 млрд дол. І хоча реакцію ринку на представлені показники варто спостерігати вже на наступних торгах, інвестори з великим оптимізмом чекали публікації звіту, що призвело до зростання котирувань акцій НР на 1,8%.
За підсумками 22 листопада індекс Dow Jones опустився на 24,97 пункту (-0,22%) - до 11178,60 пункту, індекс S & P - на 1,89 пункту (-0,16%) - до 1197,84 пункту, при цьому індекс Nasdaq виріс на 13,90 пункту (+0,55%) - до 2532,02 пункту.