ua en ru

Фондові торги в США закрилися 19 травня зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США закрилися 19 травня 2010 р. зниженням провідних індексів. Учасники ринку знаходилися під негативним впливом ділових новин з Німеччини, передає РБК. Зокрема, на інвесторів продовжило чинити тиск недавнє рішення Федерального управління фінансового нагляду Німеччини (BaFin) ввести заборону на незабезпечені, або "голі", короткі продажі держоблігацій країн єврозони і відповідних кредитних дефолтних свопів (CDS) на ці облігації. За експертними прогнозами, ця новина впливатиме на ринки ще в перебіг декількох днів.
Проте, трохи пом'якшив ситуацію показник інфляції в США, випущений перед початком торгів Міністерством праці країни. Згідно опублікованим показникам, споживчі ціни в США в квітні 2010 р. знизилися на 0,1% в порівнянні з попереднім місяцем. В той же час, за оцінками експертів, споживчі ціни в країні в квітні повинні були вирости на 0,1% порівняно з березнем. Таким чином, вперше з березня 2009 р. в Сполучених Штатах зафіксована дефляція.
На тлі позитивних новин із США в зеленому секторі закрилися торги для акцій провідних американських банків. Котирування одного з найбільших в США Bank of America Corp. за підсумками торгової сесії виросли на 2,26%, а JPMorgan Chase & Co. - на 0,92%. Також подорожчали цінні папери корпорації Citigroup Inc. і банка Morgan Stanley - на 2,14% і 1,16% відповідно.
Крім того, трохи подорожчали цінні папери одного з найбільших в світі виробників персональних комп'ютерів Hewlett-Packard Co. (+0,45%) на тлі позитивних фінансових показників за II квартал 2009-2010 фінансового року. Оптимістичний фінансовий звіт позитивно вплинув і на динаміку котирувань найбільшого в світі виробника сільськогосподарського устаткування компанії Deere & Co. (+2,97%).
У останньому ж на ринку переважали негативні тенденції. Зокрема, не дивлячись на те, що нафта в ході торгів трохи додала в ціні, "чорному золоту" так і не вдалося повернути собі колишню вартість, яка так і залишилася поблизу 70 дол./бар. В результаті для більшості енергетичних компаній США фондові торги закрилися в червоному секторі, включаючи і нафтового гіганта ExxonMobil Corp. (-0,54%), і його конкурентів Chevron (-0,32%) з ConocoPhillips (-1,39%), а також нафтосервісне підприємство Schlumberger (-1,80%).
Котирування найбільших іпотечних агентств США Freddie Mac і Fannie Mae зменшилися на 5,19% і 4,08% відповідно у зв'язку з побоюваннями учасників ринку щодо спроможності американських громадян виплачувати відсотки по іпотеці. Напередодні публікації даних про безробіття в країні інвестори побоюються, що зусилля уряду по допомозі іпотечним гігантам, які в сумі тримають або гарантують близько половини всіх іпотечних кредитів в США вартістю в 5,5 трлн дол., виявляться марними.
Так само невдало склалася сесія для низки промислових підприємств у складі індексу S&P 500. Котирування одного з найбільших в світі авіабудівних концернів Boeing Co. опустилися на 2,24%, а багатопрофільних корпорацій United Technologies Corp. і 3M Co. - на 1,88% і 1,14% відповідно.
За підсумками торгів 19 травня індекс Dow Jones знизився на 66,58 пунктів (-0,63%) - до 10444,37 пункту, індекс S&P - на 5,75 пункту (-0,51%) - до 1115,05 пункту, індекс Nasdaq - на 18,89 пункту (-0,82%) - до 2298,37 пункту.