ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 3 січня підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 3 січня 2010 р. підвищенням провідних індексів. Оптимізму трейдерів сьогодні сприяють як очікування впевненого зростання національної економіки в 2011 р., так і передчуття позитивних фінансових показників американських компаній. Разом з тим, не забувають гравці дивитися і на сьогодення, в нетерпінням чекаючи виходу доповіді американського Інституту з управління постачаннями. У ньому буде представлена динаміка індексу ділової активності в промисловості США в грудні 2010 р., який, як очікується, виріс до 57,0 пунктів проти листопадового значення в 56,6 пункту, повідомляє РБК.
Сприятлива атмосфера на ринку сприяє зростанню котирувань американських банків у перші години торгової сесії. Так, акції фінансової корпорації Citigroup піднялися в ціні на 1,37%, в той час, як цінні папери банків Morgan Stanley і JPMorgan Chase & Co. дорожчають на 1,84% і 2,83% відповідно. Також в плюсі сьогодні торгуються акції Wells Fargo & Co. (+1,61%) і Goldman Sachs (+1,91%).
Між тим, на відкритті торгових майданчиків на 5,13% піднялися котирування найбільшого в США банку Bank of America. Учасники ринку позитивно сприйняли новину про те, що Bank of America погодився зарезервувати 3 млрд дол. у зв'язку з іпотечними кредитами, наданими американським іпотечним агентствам Fannie Mae і Freddie Mac. Крім того, сьогодні керівництво банку також погодилося викупити назад іпотечні кредити на 2 млрд дол., врегулювавши тим самим претензії з боку Fannie Mae і Freddie Mac.
У плюсі стартували сьогодні акції американських енергетичних компаній в результаті зростання цін на нафту. Варто відзначити, що барель американської легкої нафти на товарній біржі в Нью-Йорку вже досягав сьогодні позначки в 92,2 дол., додаючи в ціні 1 дол. в перший же торговельний день нового року. На цьому тлі вгору кинулися котирування американського нафтового гіганта Exxon Mobil на 1,12%, а його конкурентів - ConocoPhillips і Chevron - на 0,5% і 0,4% відповідно. Дорожчають і акції нафтосервісних підприємств Schlumberger і Halliburton - на 0,3% і 0,9%.
У "зеленому" секторі стартували акції американського алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. Крім зростання цін на метали, трейдери з оптимізмом сприйняли рішення аналітиків німецького банку Deutsche Bank AG підвищили рекомендації по акціях Alcoa до "купувати", завдяки чому цінні папери компанії вже додали 4,26%. У плюсі торгуються також акції мідьовидобувної Freeport-McMoRan (+1,25%), найбільших в США сталеливарників USSteel Corp. (+2,1%) І AK Steel Holding (+1,9%), а також золотошукачів Newmont Mining (+0,7%) і Barrick Gold (+0,8%).
Дорожчають також папери американського автоконцерну General Motors (+1,84%) після того, як експерти інвестбанку Goldman Sachs Group підняли рекомендації по акціях компанії до "купувати". За схожою причини дорожчають акції американського авіабудівного концерну Boeing Co. (+2,13%) - після того, як банк JPMorgan Chase & Co. підняв рекомендації по цінних паперах компанії до "вище за ринок".
Станом на 16:50 за Києвом індекс Dow Jones виріс на 98,23 пункту (+0,85%) - до 11675,70 пункту, індекс S & P піднявся на 10,83 пункту (+0,86%) - до 1268, 47 пункту, а індекс Nasdaq збільшився на 27,04 пункту (+1,02%) - до 2679,91 пункту.