ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 29 листопада падінням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 29 листопада 2010 р. падінням провідних індексів. У перший день нового торгового тижня на ринку переважають негативні настрої серед гравців, що викликане серйозними побоюваннями щодо боргових проблем Європи. Експерти пророкують, що фінансові труднощі зони євро не обмежаться Грецією та Ірландією, а перейдуть на нові країни, серед яких першими в "черзі" вже значаться Португалія і Іспанія. Не змогли перебороти ринкові побоювання та підсумки перших вихідних сезону розпродажів у США після "чорної п'ятниці". Нагадаємо, що витрати американців на подарунки за минулий уїкенд вже перевищили 10 млрд дол., повідомляє РБК.
Інформаційний фон створює несприятливу атмосферу для торгів акціями фінансових компаній США, дешевшають у перші години роботи сесії. Котирування найбільшого в США Bank of America Corp. опустилися на 0,2%, а корпорації Citigroup - на 0,12%. У мінусі торгуються акції банків JPMorgan Chase і Morgan Stanley, що дешевшають, на 0,7% і 0,5% відповідно, а Goldman Sachs - на 0,6%.
Не кращим чином стартували торги для американського виробника комп'ютерної техніки Hewlett-Packard (НР). Вже в перші години торгів цінні папери компанії подешевшали на 2,18% через звинувачення акціонерів НР, які вимагають надати їм інформацію про відставку колишнього виконавчого директора Марка Харда.
У мінусі на 1% стартували акції найбільшої в світі мережі швидкого харчування McDonald's Corp. Почасти цьому могла посприяти інформація про те, що в ресторанах російського ТОВ "Макдоналдс", що діє за франшизою американського гіганта, були зафіксовані випадки порушення трудового законодавства, що стосуються неповнолітніх працівників підприємства.
Зниження цін на сировинних біржах негативно відбивається на динаміці котирувань американських енергетичних компаній. На відкритті торгів котирування американських нафтогазових гігантів Chevron і ConocoPhillips втрачають в ціні 1,73% і 1,74% відповідно. Не сприйняли з оптимізмом інвестори і новина про те, що нафтосервісної підприємство Schlumberger може отримати контракт від ExxonMobil на буріння 10 свердловин на іракському родовищі "Західна Курна-1". Котирування Schlumberger впали на 0,5% в перші години роботи торгових майданчиків.
Падіння цін на золото і промислові метали призвело до зниження вартості акцій гірничодобувних компаній США. Цінні папери найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa і мідьовидобувної Freeport McMoRan подешевшали на 1% і 0,9% відповідно, а найбільших в США сталеливарних компаній AK Steel і USSteel - на 1,15% і 0,89%. Також не складається торговий день і для представників золотої підгалузі, серед яких Newmont Mining (-1,59%) і Barrick Gold (-1,41%).
Як вже зазначалося, оптимістичні дані сезону розпродажів, що стартував в США все ж таки не змогли перебороти тривожних настроїв гравців, у результаті чого акції американських рітейлерів торгуються сьогодні в "червоній" зоні. Котирування оператора мережі супермаркетів Macy's впали майже на 2%, а однією з найбільших американських роздрібних мереж Sears Holdings Corp. - На 1,15%.
Знижуються і котирування однієї з найбільших світових роздрібних мереж - Wal-Mart Stores Inc. Сьогодні компанія направила запит на купівлю 51% акцій південноафриканського рітейлера продуктів харчування Massmart Holdings Ltd. за 2,34 млрд дол з розрахунку 21,13 дол за кожну акцію Massmart. Інвестори без особливого ентузіазму поставилися до подібної новини, в результаті чого котирування Wal-Mart знижуються на 0,3%.
Станом на 18:25 мск індекс Dow Jones впав на 134,04 пункту (-1,21%) - до 10958 пункту, індекс S & P знизився на 11,47 пункту (-0,96%) - до 1177,93 пункту, а індекс Nasdaq опустився на 29,12 пункту (-1,15%) - до 2505,44 пункту.