ua en ru

Фондові торги в США 8 листопада завершилися підвищенням провідних індексів на тлі новин з Італії

Фондові торги в США 8 листопада 2011 р. завершилися підвищенням провідних індексів на тлі новин з Італії, де напередодні відбулося голосування в парламенті щодо затвердження виконання бюджету за 2010 р. Незважаючи на те, що само по собі це голосування не мало особливого значення, для ринку його результати стали визначальними: вони свідчать про те, що прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі позбувся парламентської більшості.
Слідом за цими подіями Берлусконі в бесіді з Президентом країни Джорджіо Наполітано заявив, що має намір подати у відставку, після того, як парламент країни затвердить план економічних реформ і бюджет на 2012 р., що повинне відбутися до кінця листопада 2011 р. На цьому фоні у інвесторів з'явилася надія на деяку розрядку ситуації з держборгом Італії.
Підтримали ринок і новини з Греції, де напередодні всі члени уряду подали прохання про відставку. Даний крок дозволить сформувати тимчасовий уряд країни, який покликаний забезпечити схвалення парламентом нової програми допомоги Греції, що знаходиться на межі дефолту.
За відсутності макроекономічних новин в США саме події в Європі стали визначальними для американського фондового ринку.
На тлі вістей з Італії значним зростанням котирувань наголосилися американські банки, що повторили динаміку котирувань кредитних організацій /вропи: акції Bank of America, Citigroup, J.Р.Мorgan Chase і Morgan Stanley додали в ціні від 1,25% до 2,9%.
Сприятливо склалися торги і для нафтогазових компаній США - ExxonМobil, Chevron і ConocoРhillips, котирування яких піднялися на 1,1-1,6% на тлі зростання цін на нафту.
В той же час в аутсайдерах сесії опинилася американська Amerigas Partners (займається виробництвом пропану), котирування якої опустилися на 2,6% після того, як компанія оприлюдинла фінансовий звіт, що не виправдав очікувань ринку.
За підсумками торгів 8 листопада індекс Dow Jones підвищився на 101,79 пункту (+0,84%) - до 12170,18 пункту, індекс S&Р - на 14,9 пункту (+1,17%) - до 1275,92 пункту, індекс Nasdaq - на 32,24 пункту (+1,20%) - до 2727,49 пункту.