ua en ru

Фондові торги в США 7 листопада 2011 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 7 листопада 2011 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів на тлі побоювань інвесторів щодо подальшої долі Греції і політичної невизначеності в Італії, де опозиція все активніше намагається усунути прем'єр-міністра Сильвіо Берлусконі. 8 листопада 2011 р. в парламенті країни відбудеться процедурне голосування за твердженням виконання бюджету за 2010 р., який може показати, що Берлусконі втратив парламентську більшість. Напередодні голосування прибутковість десятирічних італійських держоблігацій зросла до максимального рівня за 14 років, досягши 6,67%.
Раніше член керуючого комітету Європейського центробанку (ЄЦБ) Ів Мерш в інтерв'ю італійським ЗМІ повідомив, що організація може припинити скупку італійських держоблігацій, якщо країна не вирішить політичні розбіжності і не вживатиме необхідних кроків для скорочення держборгу.
При відсутності макроекономічних новин в США вся увагя гравців фондового ринку спрямована на Європу, де сьогодні у другій половині дня проходить засідання міністрів фінансів країн єврозони. На порядку денному конференції, в тому числі, знаходяться питання, що стосуються розширення кредитного потенціалу Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
На очікуванні позитиву від зустрічі глав фінансових міністерств європейських країн підвищенням котирувань акцій на відкритті американських фондових торгів відзначилися банки: папери Bank of America, Citigroup J.P.Morgan Chase і Morgan Stanley піднялися в ціні на 0,62%, 0,66%, 1% і 0,7% відповідно.
Впевнене зростання котирувань спостерігається і в нафтогазовому секторі США: у другій половині дня ціни на нафту трохи піднялися, що підштовхнуло вгору котирування акцій ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips (+0,71%, 1,33% і 1,36% відповідно).
Певний вплив на хід торгів надають корпоративні новини і новини з області злиттів і поглинань. Раніше сьогодні американський рітейлер електроніки Best Buy повідомив, що має намір придбати у Carphone Warehouse Group частку в спільному підприємстві (СП) за 1,3 млрд дол. Засноване в 2006 р. СП Best Buy Mobile представлено в США і Канаді; компанія займається продажем комунікаторів, лептопів, рідерів та інших високотехнологічних пристроїв. На тлі цих новин папери Best Buy знизилися в ціні на 2,05%.
На позитивній території відкрилися торги для американського автовиробника General Motors, який зазначив, що планує подвоїти продажі автомобілів у КНР до 2015 р. і довести цей показник до 5 млн екземплярів, незважаючи на зниження попиту, що спостерігається на автомобільному ринку КНР в останні місяці. На відкритті фондових торгів папери компанії виросли в ціні на 2,2%.
Станом на 17:01 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 45,30 пункту (+0,38%) - до 12028,54 пункту, індекс S&P - на 2,98 пункту (+0,24%) - до 1256,21 пункту, індекс Nasdaq опустився на 1,66 пункту (-0,06%) - до 2684,29 пункту.