ua en ru

Фондові торги в США 4 березня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 4 березня 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів після того, як ринок виріс до максимальних значень за три місяці в ході попередньої торгової сесії. Негатив у ході фондових торгів сьогодні обумовлений підвищенням ціни на нафту і стурбованістю інвесторів у зв'язку з ситуацією на ринку праці США. З одного боку, звіт Міністерства праці США, що звітувалося про зниження рівня безробіття в США в лютому 2011 р. в порівнянні з показником попереднього місяця на 0,1 процентного пункту, виявився більш ніж обнадійливим: згідно з даними американського відомства, рівень безробіття в США склав 8,9%, а аналітики прогнозували 9,1%. З іншого боку, подорожчення нафти робить життя середньостатистичного американця все більш "дорогою", і аналітики вважають, що зростання зарплат не зможе компенсувати зростання цін на енергоносії.

На цьому тлі акції американських банків Goldman Sachs Group Inc. і Citigroup Inc.втратили в ціні більше 1,4%. Крім того, зниженню їх котирувань сприяла новина про те, що Bank of America Corp. знизив рекомендації по акціях цих кредитних організацій. Акції самого Bank of America подешевшали на 0,7%. Зниженням котирувань відзначилися також Wells Fargo (-1,67%), US Вancorp (-1,63%) і Morgan Stanley (-2,49%).
На відкритті торгів трохи подорожчали акції американського рітейлера Wal-Mart Stores Inc. (+0,08%). Після того, як компанія повідомила про підвищення дивідендних виплат. У той же час цінні папери іншого американського рітейлера, Family Dollar Stores Inc., подешевшали на 1,08% після того, як рада директорів компанії відхилив пропозицію Trian Group про покупку бізнесу за 7 млрд дол, охарактеризувавши його як "істотно занижують об'єктивну вартість компанії".
Крім того, рада директорів Family Dollar схвалила план захисту від можливого поглинання, вибравши стратегію "отруйних пігулок" (poison pills). Дана стратегія ефективно протидіє поглинанню, яке стає неможливим через зростання обсягу фінансових ресурсів, необхідного для викупу контрольного пакета акцій. Відповідно до цієї стратегії, ринок буде "наповнений" акціями компанії, у випадку якщо інвестор купить 10-процентну частку в її капіталі.
Папери високотехнологічної Marvell Technology Group обвалилися на відкритті торгів на 8% на тлі негативного прогнозу, який компанія дала за обсягом продажів на I квартал 2011 р., що стало великим розчаруванням для трейдерів.
Станом на 18:38 за московському часом індекс Dow Jones знизився на 51,80 пункту (-0,42%) - до 12206,40 пункту, індекс S & P - на 7,79 пункту (-0,58%), до 1323 , 25 пункту, а індекс Nasdaq - на 12,36 пункту (-0,44%), до 2786,40 пункту.