ua en ru

Фондові торги в США 30 листопада закрилися зростанням провідних індексів більш ніж на 4%

Фондові торги в США 30 листопада 2011 р. закрилися значним зростанням провідних індексів услід за біржами Європи. Натхнення інвесторів по обидві сторони Атлантичного океану пояснюється вирішенням провідниї світових центробанків - Федеральної резервної системи (ФРС) США, Банку Канади, Європейського центробанку (ЄЦБ), Банку Англії, Банка Японії і Швейцарського національного банку - про введення нових скоординованих заходів підтримки глобальної фінансової системи. Також регулятори домовилися про тимчасові двосторонні свопи для надання ліквідності в будь-якій валюті.
Ще одним позитивним моментом для фондового ринку стало те, що Народний банк Китаю (центробанк країни) скоротив резервні вимоги до комерційних банків на 50 базисних пунктів. Резервні вимоги понижені вперше майже за 3 роки, що, на думку аналітиків, знаменує початок циклу пом'якшення монетарної політики КНР на тлі збільшених ризиків "жорсткої посадки" другої за величиною економіки світу. До цього ЦБ КНР знижував резервні вимоги в грудні 2008 р. в розпал глобальної фінансово-економічної кризи після банкрутства Lehman Brothers.
В лідери торгів вийшли представники американського банківського сектору: так, акції Bank of America, Citigroup, J.Р.Мorgan Chase, J.Р.Мorgan, Wells Fargo підскочили в ціні на 7-9%.
Значним підвищенням котирувань наголосився і американський нафтогазовий сектор: папери ExxonМobil, Chevron і ConocoРhillips виросли в ціні на 4,56%, 5,58% і 4,67% відповідно.
На позитивному інформаційному фоні ринкова капіталізація машинобудівної компанії Caterpillar Inc. виросла на 8,1%, а акції американського виробника і постачальника стали U.S. Steel Corp. підскочили на 15%.
Акції материнської компанії одного з найбільших авіаперевізників США - American Airlines - AMR Corp. - завершили торгову сесію 23-процентним зростанням, незважаючи на сильне падіння напередодні після того, як компанія подала до суду з банкрутств заяву з метою захисту від кредиторів і реструктуризації боргів.
Акції авіабудівного концерну Boeing, що забезпечує авіакомпанії AMR літаками, підвищилися в ціні на 5,6%.
У "зеленій" зоні завершив торгову сесію найбільший виробник мережевого устаткування Cisco Systems, вартість паперів якого підскочила на 5,4%.
За підсумками торгів 30 листопада 2011 р. індекс Dow Jones підвищився на 490,05 пункту (+4,24%) - до 12045,68 пункту, індекс S&Р - на 51,77 пункту (+4,33%) - до 1246,96 пункту, індекс Nasdaq - на 104,83 пункту (+4,17%) - до 2620,34 пункту.