ua en ru

Фондові торги в США 25 листопада закрилися різноспрямовано

Фондові торги в США завершилися 25 листопада 2013 р. "боковим" різноспрямованим рухом в середньому на 0,1% по модулю. Індекс Nasdaq в ході торгів перевалив за позначку в 4000 пунктів і досяг максимуму з вересня 2000р. Правда, закріпитися за психологічно важливої відміткою йому не вдалося, однак інвестори не втрачають оптимізму. Раніше і два інших провідних індексу Dow Jones і S&P 500) також наближалися до важливих психологічних позначок протягом останніх двох тижнів. Для Dow це 16000 пунктів, S&P - 1800 пунктів. В ході останніх двох торгових сесій цим двом індексам вдалося не просто перевищити ці значення, але і закріпитися. Це абсолютний рекорд за всю історію як для Dow Jones (з 1884 р.), так і для S&P 500 (з 1957). Максимального за всю історію значення (5048 пунктів) індекс Nasdaq досяг 10 березня 2000 р., і ця висота досі залишається неподоланою.

На рух індексів впливали як позитивні, так і негативні новини, що і виразилося в "бічному" різноспрямованого їх зміну. Головною позитивною новиною дня стало досягнення тимчасової домовленості в Женеві за іранською ядерною програмою. З одного боку, Тегеран зобов'язується протягом півроку не займатися збагаченням урану, знищуючи паралельно свої запаси високозбагаченого урану. З кінця травня 2014 р. країні можна буде займатися збагаченням урану, але тільки до п'ятивідсоткового рівня. З іншого боку, в обмін на це країни Заходу почали поетапне згортання накладених на Іран санкцій. США вже оголосили про розморожування іранських рахунків в американських банках на суму близько 8 млрд дол.

Зняття санкцій з Ірану неминуче призведе до падіння ціни на нафту (оскільки іранське "чорне золото" виллється на світовий ринок). Вже зараз вартість одного бареля нафти знижується більш ніж на 1 дол. (це стосується і WTI і Brent). Тим не менш зниження ціни на енергоносії - це ще один стимул для зростання на ринку, оскільки трейдерами нафту оцінюється все ж з точки зору покупців. Нафтові компанії - виключення з правила - очікувано показують зниження котирувань. За підсумками торгів знизилася ринкова капіталізація Chevron (-0,2%), ConocoPhillips (-1,6%), однак ExxonMobil знаходиться в мінімальному плюсі (+0,1%).

Навпаки, негативною новиною стали дані по житловому ринку США. Обсяг так званих "незакритих продажів" (незавершених) знизився в жовтні 2013 р. на 0,6% у місячному вирахуванні (при очікуваному зростанні на 1,3%). Показник продовжує знижуватися з початку літа - п'ятий місяць поспіль. Відновлення на житловому ринку, лише трохи менш важливий, ніж сфера зайнятості, вже явно буксує, що стає досить тривожним знаком для інвесторів.

Якщо говорити про корпоративних новинах, трейдери уважно стежать за котируваннями ритейлерської мережі J.C.Penney. У ніч на суботу 23 листопада 2013р. стало відомо, що з початку грудня 2013р. папери компанії будуть торгуватися ешелоном нижче: не в S&P 500, а в S&P MidCap 400. Причина цього - недостатня ринкова капіталізація компанії (близько 24 млн дол.) після низки провальних сесій за останні кілька місяців. Тим не менш акції J.C.Penney виросли в ціні за підсумками торгів на 3,6%. У переліку компонентів S&P 500 рітейлера замінить виробник охоронних систем та дверних замків Allegion.

Крім того, з'явилася інформація про придбання Apple ізраїльської стартапу PrimeSense, творця безконтактного 3D-сенсора Kinect. Це не перша невеличка компанія, що володіє ноу-хау по створенню технологій майбутнього, яку придбала Apple: раніше стало відомо про покупку компанією з Купертіно виробника флеш-накопичувачів нового покоління Anobit. За підсумками торгів ринкова капіталізація Apple виросла на 0,8%.

За підсумками торгової сесії 25 листопада 2013 р. індекс Dow Jones виріс на 7,77 пункту (+0,05%) - до 16072,54 пункту, індекс S&P знизився на 2,28 пункту (-0,13%) - до 1802,48 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 2,92 пункту (+0,07%) - до 3994,57 пункту.