ua en ru

Фондові торги в США 23 січня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 23 січня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів напередодні зустрічі міністрів фінансів країн Євросоюзу, які обговорять надання Греції другої програми фінансової допомоги. Переговори по програмі участі в порятунку Греції приватного сектора, яка є невід'ємною умовою надання Греції фінансових коштів від "трійки" міжнародних кредиторів, поки не принесли бажаних результатів. За минулі дні сторони не змогли досягти компромісу щодо умов обміну грецьких облігацій, і ринки сьогодні очікують оголошення результатів переговорів за програмою PSI.
У відсутність макроекономічних новин, які могли б визначити динаміку котирувань, на перший план виходять корпоративні новини, яких сьогодні предостатньо.
Раніше сьогодні американська незалежна нафтогазова компанія Apache повідомила, що придбає конкурента Cordillera Energy Partners III в рамках комбінованої угоди на 2,85 млрд дол. На тлі цієї інформації папери Apache подорожчали на 1,26%.
До початку торговельної сесії був опублікований фінансовий звіт американської нафтосервісної компанії Halliburton, яка, як і очікували аналітики, повідомила про зростання прибутків за черговий звітний квартал. За підсумками IV кварталу 2011 р. чистий прибуток Halliburton виросла на 50%, склавши 906 млн дол. Незважаючи на це на відкритті торгів акції компанії подешевшали на 2,38%.
Після завершення торговельної сесії буде оприлюднений фінансовий звіт виробника напівпровідникових елементів Texas Instruments. Аналітики прогнозують, що результати компанії за IV квартал 2011р. будуть слабкими на тлі ослаблення попиту на продукцію. Втім, визначальним для котирувань компанії стане прогноз на I квартал 2012 р., до якого буде прикута увага інвесторів. Напередодні публікації звіту акції компанії опустилися в ціні на 0,89%.
Ще однією новиною, яка вплинула на товарний ринок, а разом з ним і на фондовий ринок, стала новина про введення радою Євросоюзу заборони на імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Заборона, покликаний змусити Тегеран відмовитися від ядерної програми, серед іншого накладений на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування і передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і створення спільних підприємств.
На відкритті торгів папери нафтогазових компаній США ExxonMobil і Chevron подорожчали на 0,35% і 0,36% відповідно.
Станом на 16:48 за Києвом 23 січня індекс Dow Jones підвищився на 14,07 пункту (+0,11%) - до 12734,55 пункту, індекс Nasdaq - на 8,34 пункту (+0,30%) - до 2794,88 пункту, індекс S&P - на 3,27 пункту (+0,25%) - до 1318,55 пункту.
Нагадаємо, фондові торги в Європі 23 січня також відкрилися незначною зміною провідних індексів.