ua en ru

Фондові торги у США 23 листопада відкрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 23 листопада 2010 р. відкрилися пониженням провідних індексів. Світові торговельні площадки реагують сьогодні зниженням котирувань на тлі ескалації конфлікту на Корейському півострові. Загострення відносин між північним і південним сусідами і обмін артилерійськими ударами арміями двох країн негативно позначилися на настрої інвесторів, зокрема, в ході європейських фондових торгів. На тлі таких невтішних геополітичних новин американські майданчики також відкрилися в "мінусі", передає РБК.

Не допомогли піти вгору котирувань навіть уточнені дані Міністерства торгівлі по ВВП США за III квартал ц.р., які з'явилися до початку торгової сесії. Представлені американським відомством результати виявилися краще прогнозованих: зростання показника за звітний квартал склав 2,5% проти прогнозу експертів на рівні зростання в 2,4%. Між тим, як відзначають аналітики, продемонстрований зростання ВВП все ж не є достатнім для скорочення рівня безробіття.

На інформаційний фон першими відреагували компанії фінансового сектора, включаючи провідні американські банки Citigroup (-1,08%), JPMorgan Chase (-0,78%), Morgan Stanley (-0,72%) і Wells Fargo (-0,96 %).

Відзначимо, що не сприяє оптимізму на фондовому ринку і ситуація з боргами країн єврозони. Поновилися побоювання інвесторів пов'язані, перш за все, з Ірландією, яка у минулі вихідні офіційно звернулася за допомогою до Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. У той же час занепокоєння учасників ринку пов'язані з можливістю поширення боргової кризи на інші країни зони євро, включаючи Португалію та Іспанію.

На сировинних біржах спостерігається падіння цін на промислові метали і нафту, що негативно відбивається на котируваннях енергетичних і гірничодобувних компаній, включаючи нафтогазові ExxonMobil (-1,81%), Chevron (-1,7%) і ConocoPhillips (-1,48%) , а також нафтосервісних Schlumberger (-2,12%) і Halliburton (-1,66%). Схожа динаміка котирувань зафіксована і серед компаній гірничодобувного сектору, включаючи алюмінієвого гіганта Alcoa (-1,81%) і мідьовидобувної Freeport McMoRan (-2,2%).

Тим часом деяку підтримку ринку надають корпоративні новини, зокрема, звіт американської компанії Hewlett-Packard (HP), яка повідомила про зростання чистого прибутку за підсумками 2009-2010 фінансового року, що завершився 31 жовтня, на 14% - до 8,8 млрд дол . Загалом, як зазначають аналітики, цей сезон корпоративної звітності виявився вельми успішним для компаній, фінансові результати багатьох з яких перевершили прогнози аналітиків. На тлі сприятливого звіту акції компанії піднялися на відкритті торгів на 1,2%.
Станом на 16:52 індекс Dow Jones опустився на 132,43 пункту (-1,24%) - до 11040,15 пункту, індекс S & P - на 15,76 пункту (-1,32%) - до 1182,12 пункту , при цьому індекс Nasdaq знизився на 31,75 пункту (-1,28%) - до 2499,53 пункту.