ua en ru

Фондові торги в США 18 жовтня завершилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 18 жовтня завершилися підвищенням провідних індексів на тлі сприятливих макроекономічних даних, а також великої кількості корпоративних звітів компаній.

Позитивний тон сесії був заданий ще до її офіційного відкриття: до початку торгів інвесторам стало відомо, що зростання ВВП Китаю прискорилося, досягнувши показника в 7,8%. Результат виявився вище прогнозу, та інвестори з оптимізмом спостерігають за зростанням другий світі економіки. Незважаючи на це провідні індекси відкрили сесію бічним рухом на тлі корпоративної звітності Goldman Sachs(+0,2%) і IBM(-0,6%).

Вся увага гравців, крім іншого, була прикута до сезону корпоративної звітності. Акції Morgan Stanley виросли в ціні на 2,6% після того, як банківський гігант повідомив, що його скоригований прибуток на акцію склав 50 центів. Аналітики, опитані Reuters, очікували, що прибуток складе 40 центів. Таким чином, результати банку виявилися вищими за очікування ринку.

Чистий прибуток американської багатогалузевої корпорації General Electric знизилася на 9% - до 3,181 млрд дол. Показник скоригованого прибутку на акцію, що склав 36 центів, лише трохи перевищив консенсус-прогноз аналітиків(0,31 дол./акція). Котирування General Electric на закритті торгів піднялися на 3,5%.

Компанія-виробник електронних систем управління та автоматизації Honeywell повідомила, що її прибуток зріс на 3,3% і склала 1,24 дол., у той час як продажі зросли до 9 млрд 647 млн дол. Результати Honeywell по прибутку збіглися з очікуваннями, але показник продажів виявився нижче прогнозу. Акції Honeywell закрили торги зниженням на 2,5%.

Чималий ажіотаж був викликаний паперами високотехнологічного гіганта Google. Вартість акцій перевищила позначку в 1 тис. дол. за папір на тлі корпоративної звітності, яка свідчила про зростання виручки компанії за III квартал на 23%. У перші хвилини торгової сесії від 18 жовтня зростання котирувань склав 10%, а на закритті акції додали в ціні 13,8%, зупинившись на ціновій позначці 1011,4 дол.

Безсумнівно, що вирішення ситуації навколо загрози американського дефолту і проблеми двотижневого "шатдауна" додало інвесторам деякого оптимізму. Проте в цілому світові ринки не були так вражені, як могли б, про що свідчить досить незначне зростання індексів. Нагадаємо, що довгоочікувана домовленість передбачає продовження можливості позичати кошти до 7 лютого 2014 р. і відновлення фінансування федеральних установ, припинене 1 жовтня 2013 р. з початком "шатдауна", на строк до 15 січня 2014 р. Таким чином, документ, підписаний Президентом США Бараком Обамою, лише відкладає вирішення питання, не вирішуючи ключових проблем, в результаті чого країна може повторно зіткнутися з "шатдауном" і загрозою дефолту вже в наступному році.

За підсумками торгової сесії 18 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 28,0 пункту (+0,18%) - до 15399,65 пункту, індекс S&P виріс на 11,35 пункту (+0,65%) - до 1744,50 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 51,13 пункту (+1,32%) - до 3914,28 пункту.