ua en ru

Фондові торги в США 18 жовтня відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в США 18 жовтня 2013 р. відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів. Незважаючи на те, що інвесторам необхідний якийсь час, щоб, залишивши позаду проблему американського дефолту, знову сконцентруватися на макроекономіці та фінансових звітах, вони налаштовані дуже оптимістично не тільки у зв'язку з корпоративною звітністю компаній, але і з нагоди позитивних мікроекономічних новин з Китаю.

До офіційного відкриття торгів стало відомо, що зростання ВВП Китаю в III кварталі 2013 р. - 7,8% збігся з прогнозом і став найсильнішим показником з кінця 2012 р. Ознаки, що свідчать про нарощування темпів другої за величиною економіки в світі, завжди стають хорошими новинами для інвесторів.

Не менш пильну увагу гравців залишається прикута до фінансових звітів американських компаній. Так, до офіційного початку сесії результати діяльності за III квартал 2013 р. опублікував банківський гігант Morgan Stanley. Чистий прибуток, що припадає на частку власників звичайних акцій одного з провідних американських банків, за звітний період склала 880 млн дол. проти чистого збитку на рівні 1,047 млрд дол. роком раніше. Скоригований прибуток на акцію склав 50 центів, у той час як аналітики, опитані Reuters, очікували, що прибуток складе 40 центів. Акції Morgan Stanley на відкритті торгів додали в ціні 2,3%.

Згідно зі звітом американської багатогалузевої корпорації General Electric, чистий прибуток (за вирахуванням дивідендів за привілейованими акціями) одного з найбільших в США промислових концернів знизився на 9% - до 3,181 млрд дол. Прибуток на акцію склав 31 цент: роком раніше цей показник був 33 центи. Показник скоригованого прибутку на акцію, що склав 36 центів, лише трохи перевищив консенсус-прогноз аналітиків (0,31 дол./акція). Котирування General Electric на відкритті торгів піднялися на 2,9%.

Ще однією відзвітувала стала американська корпорація Honeywell, що виробляє електронні системи управління і автоматизації. Згідно з її звітності, прибуток на акцію Honeywell склала 1,24 дол., що на 3,3% вище, ніж показник минулого року в 1,20 дол. Чистий обсяг продажів збільшився до 9 млрд 647 млн дол. Результати Honeywell трохи розчарували аналітиків: прибуток на акцію збіглася з очікуваннями, то показник продажів виявився нижче прогнозу. Ринкова капіталізація Honeywell скоротилася майже на 2%.

Також під впливом звітності, опублікованій раніше, залишаються котирування високотехнологічного гіганта Google. Результати діяльності Google перевершили прогноз як прибутку, так і з продажу, в результаті її котирування злетіли на відкритті торгів більш ніж на 10%. Вартість акцій ресторанної мережі Chipotle Mexican Grill після початку торгів також злетіла вгору майже на 11% на тлі зростання продажів компанії, що перевершили прогнози.

Станом на 16:50 за київським часом 18 жовтня індекс Dow Jones знижується на 12,51 пункту (-0,08%) - до 15359,14 пункту, індекс S&P підвищується на 6,54 пункту (+0,38%) - до 1739,89 пункту, а індекс Nasdaq росте на 30,83 пункту (+0,80%) - до 3894,10 пункту.