ua en ru

Фондові торги в США 17 жовтня закрилися зростанням більшості індексів

Фондові торги в США 17 жовтня 2013 р. завершилися значним зростанням індексів S&P й Nasdaq, тоді як індекс Dow Jones завершив сесію приблизно на рівні відкриття. Зростання ринку був забезпечений домовленістю американських політиків, які запобігли дефолт економіки США. Мінімальне зниження індексу Dow Jones (-0,01%) забезпечила неуспішна квартальна звітність легендарного виробника електроніки IBM.

В середині торговельної сесії 17 жовтня ринки раптово перейшли з "червоної" зони в "зелену". Нарівні з корпоративною звітністю Google чималу роль тут відіграло прийняття трейдерами угоди щодо подолання бюджетної та боргової криз. На торгах premarket і на початку сесії на ринках переважав помірний песимізм по відношенню до домовленості про продовження фінансування держапарату в поточних обсягах до 15 січня 2014 р. "Стелю" держборгу також було тимчасово відмінено, щоб Мінфін встиг провести всі необхідні плати і підготуватися до екстраординарних мір". Ці заходи знадобляться після 7 лютого 2014 р.: тоді поріг державного боргу буде знову введений на тому рівні, до якого дійде до того часу держборг.

Інвестори об'єктивно побачили в цій домовленості не рішення фундаментальної проблеми, а лише відстрочку кризи на кілька місяців. Тим не менше для переговорів, обговорень і можливої зміни курсу тепер вивільнилося досить широке "вікно" часу, тому деталі міжпартійної угоди викликають у трейдерів менше негативних емоцій.

Незалежно від того, чи був припинений "шатдаун" держапарату США чи ні, кожен четвер виходить звіт щодо кількості первинних заявок на допомогу з безробіття. Аналітики прогнозували помітне зниження показника за тиждень з 5 по 11 жовтня 2013 р. - до 335 тис. з 374 тис. звернень, проте зниження виявилося незначним - до 358 тис. заявок, що може бути пов'язано із збільшеним числом заявок з Каліфорнії (33,6 тис. замість 1 тис. звернень тижнем раніше).

У той же час на ринок вплинули як свіжі корпоративні звіти за 17 жовтня, так і особливо резонансні дані за попередні дні. Серед останніх варто виділити виробника електроніки IBM, який відзвітував вже після закриття попередніх торгів 16 жовтня. Компанія показала падіння виручки на 4,1%, а прибутку - на 5,7% в III кварталі 2013 р. по відношенню до попереднього року. Ці дані виявилися помітно нижче прогнозів аналітиків, тому котирування акцій компанії за підсумками торгів впали на 6,4%.

Перед відкриттям торгів 17 жовтня відзвітували банк Goldman Sachs, тютюнова компанія Philip Morris і телекомунікаційна мережа Verizon. Результати Goldman Sachs в III кварталі 2013 р. виявилися трохи нижче, ніж рік тому, і набагато нижче, ніж у II кварталі 2013 р. Хоча прибуток на одну акцію серйозно перевершила прогнози аналітиків (2,88 дол. проти очікуваних 2,43 дол.), загальний настрій звітності Goldman Sachs було швидше негативним. За підсумками сесії акції банку знизилися в ціні на 2,4%.

Компанія Philip Morris International відзвітувала про підвищення прибутку на 5% в порівнянні з торішніми результатами. Прибуток на акцію перевершила прогнози аналітиків на 1 цент і склала 1,44 дол./акцію. Помірно позитивні квартальні результати очікувано призвели до помірного зростання котирувань компанії на 0,9%.

Дані за III квартал 2013 р., надані компанією Verizon, перевищили очікування. Так, прибуток на акцію склав 0,77 дол., що на 20% вище торішнього показника (0,64 дол.). Також компанія продемонструвала позитивні цифри з виручки і чистого прибутку в річному обчисленні. На цьому тлі котирування паперів Verizon за підсумками торгів піднялися на 3,5%.

Крім того, в 0:30 мск 18 жовтня, вже після закриття біржі в Нью-Йорку, свій звіт за III квартал надав інтернет-гігант Google. За підсумками сесії котирування компанії знизилися на 1,0%. Тим не менше дані каліфорнійської компанії виявилися набагато кращими за прогнози: зростання чистого прибутку - на 36% в річному обчисленні, зростання продажів - на 12%. На цьому тлі акції Google на торгах after-hours дорожчають на 8,2% і впритул наближаються до позначки 1 тис. дол. за акцію. При цьому котирування головного конкурента Google - компанії Apple - показують ралі сьому сесію поспіль і впевнено закріплюються вище позначки 500 дол./акція.

За підсумками торгової сесії 17 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 2,18 пункту (-0,01%) - до 15371,65 пункту, зате індекс S&P виріс на 11,61 пункту (+0,67%) - до 1733,15 пункту, а індекс Nasdaq - на 23,71 пункту (+0,62%) - до 3863,15 пункту.