ua en ru

Фондові торги в США 15 березня завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1%

Фондові торги в США 15 березня завершилися пониженням провідних індексів більш ніж на 1%. У цілому, аналітики пророкували розпродажі на американських торгових майданчиках слідом за обвалом напередодні японського ринку, де зведений біржовий індикатор Nikkei втратив більше 10%. Обвал ринку відбувся на тлі ситуації в Японії, яка пережила найсильніший за 140 років землетрус і слідом за ним руйнівне цунамі. Поки ніхто не береться підраховувати збитки, але вже зараз ясно, що масштаб руйнувань величезний і сильно перевершує навіть найпесимістичніші прогнози, повідомляє РБК.
За попередніми даними, що з'явилися напередодні в британській пресі, події в Японії стануть самою "дорогою" природною катастрофою. На відновлення країни буде потрібно щонайменше 100 млрд фунтів стерлінгів (115 млрд євро).
У той же час інвестори побоюються, що стихійне лихо викличе серйозні економічні наслідки не тільки для самої Японії, що відчуває серйозні проблеми на тлі старіння населення, а й поставить під удар відновлення світової економіки. Навіть дії Банку Японії, який спробував врятувати ситуацію на ринку, додатково виділивши на його підтримку 61 млрд дол., не змогли надати відчутну підтримку світовим біржам і надати інвесторам упевненості. Масла у вогонь підливають останні події на АЕС "Фукусіма", де сталися декілька вибухів і паливні стрижні на одному з реакторів можуть бути зруйновані на 70%.
Відзначимо, що увага гравців фондового ринку була прикута і до подій у національній економіці. Так, напередодні відбулося засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США, який прийняв рішення зберегти базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних.
На загальному негативному інформаційному фоні в "мінус" на закритті торгів пішли котирування провідних американських банків, включаючи Bank of America (-1,9%), Citigroup (-2,2%), JPMorgan Chase (-1,52%) і Morgan Stanley (-0,93%).
Ціни на нафту продовжують знижуватися, що негативно вплинуло на котирування нафтогазових ExxonMobil і ConocoPhillips, акції яких подешевшали на 1,2% і 1,13% відповідно.
Несприятливо склалися торги для американського багатопрофільного концерну General Electric, котирування якого знизилися на 1,6% на тлі інформації про те, що компанія могла бути одним з розробників конструкції реакторів Аеф "Фукусіма" в Японії.
В "мінусі" закрилися торги і для високотехнологічних компаній. Акції Intel подешевшали на 3,2%, Cisco Systems - на 2,6%.
За підсумками торгів 15 березня 2011 р. індекс Dow Jones опустився на 137,74 пункту (-1,15%) - до 11855,42 пункту, індекс S & P - на 14,52 пункту (-1,12%) - до 1281, 87 пункту, а індекс Nasdaq - на 33,64 пункту (-1,25%) - до 2667,33 пункту.