ua en ru

Фондові торги в США 14 листопада 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 14 листопада 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів на тлі стурбованості інвесторів перспективами розвитку подій в єврозоні. Трейдери не впевнені, що нові уряди Греції та Італії зможуть знайти шляхи подолання бюджетно-боргової кризи і зможуть провести всі необхідні заходи жорсткої економії. Відсутність впевненості в швидкому вирішенні проблем створило передумови для зниження індексів в ході сесії.
Крім того, напередодні Міністерство фінансів Італії провело черговий аукціон з розміщення середньострокових державних облігацій, в ході якого 5-літні держпапери були розміщені під рекордну прибутковість в 6,29% проти 5,32% в ході попереднього аукціону, проведеного місяць тому. Увага фінансових ринків до цього аукціону була підвищеною у зв'язку з тим, що він став першим з моменту, коли Президент Італії Джорджіо Наполітано уповноважив відомого економіста і колишнього єврокомісара Маріо Монті сформувати новий Кабінет міністрів.
Нагадаємо, Монті набрав досить підтримки, щоб очолити новий уряд Італії після того, як його колишній глава Сильвіо Берлусконі подав прохання про відставку.
На несприятливому інформаційному тлі американські банки завершили сесію в "червоній" зоні, причому їх котирування опустилися досить істотно, в окремих випадках падіння досягало позначки в 3,3%. Акції Bank of America, Citigorup, J.P.Morgan Chase і Morgan Stanley подешевшали на 2,6%, 3,2%, 2,2% і 2,7% відповідно.
Втім, підвищення котирувань компаній, що входять у розрахункову базу індексу Dow, підтримало ринок. Папери авіабудівної компанії Boeing Co. зросли в ціні на 1,5%. 13 листопада компанія отримала рекордне замовлення від Emirates (Об'єднані Арабські Емірати) на авіалайнери Boeing 777. Вартість контракту з урахуванням опціону оцінюється в 26 млрд дол. Пізніше представники Boeing повідомили, що концерн очікує в найближчі 20 років значного зростання попиту на літаки з боку компаній з країн Близького Сходу. За оцінками концерну, в найближчі 20 років близькосхідного ринку може знадобитися 2 тис. 520 літаків загальною вартістю 450 млрд дол.
Напередодні в рамках авіашоу в Дубаї (ОАЕ) представник Boeing зазначив, що ОАЕ і США провели ряд переговорів щодо поставок винищувачів Boeing F-15 і F-18 Super Hornet. Крім того, компанія повідомила про замовлення з боку авіаперевізника Oman Air (Оман) на 6 літаків Boeing 787-8 Dreamliners каталожної вартістю 1,2 млрд дол.
Акції International Business Machines - ще одного представника індексу Dow - трохи знизилися (-0,02%). Напередодні інвестиційний холдинг Berkshire Hathaway Inc. американського мільярдера Уоррена Баффета повідомив, що інвестував в 2011 р. близько 10,7 млрд дол. в акції одного з світових лідерів виробництва комп'ютерної техніки і надання комп'ютерних послуг.
За підсумками торгів 14 листопада індекс Dow Jones знизився на 74,7 пункту (-0,61%) - до 12078,98 пункту, індекс S&P - на 12,07 пункту (-0,96%) - до 1251,78 пункту, індекс Nasdaq - на 21,53 пункту (-0,80%) - до 2657,22 пункту.