ua en ru

Фондові торги в США 1 жовтня завершилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 1 жовтня 2010 р. зростанням провідних індексів, передає РБК. Фондові майданчики по всьому світу, в тому числі в Сполучених Штатах, відреагували на статистику, опубліковану урядом Китаю. Державне статистичне відомство повідомило, що індекс ділової активності в промисловості країни у вересні 2010 р. виріс до найвищого значення за останні 4 місяці і становив 53,8 пункту. Таким чином, індекс протримався вище позначки в 50 пунктів, що свідчить про промислове зростання, протягом 19 місяців. Дана інформація послужила для інвесторів свідченням того, що китайська економіка, одна з найбільший у світі, впевнено стала на шлях відновлення після глобальної рецесії, до чого може підштовхнути і світову економіку.
Однак вирішальний вплив на настрій інвесторів зробили національні макроекономічні дані. До початку торгової сесії Міністерство торгівлі США відзвітувало про зростання доходів споживачів за серпень 2010 р. на 0,5%, а також і їх витрат, на які здебільшого покладається американська економіка, - на 0,4%. Аналітики прогнозували зростання як доходів, так і витрат на рівні 0,3%.
Дана статистика благотворно вплинула на рух котирувань організацій банківського сектору, особливо чутливо реагує на зміни макроекономічного фону. Так, за підсумками торгів на американському фондовому ринку акції Bank of America подорожчали на 1,5%, Citigroup - на 4,6%, JPMorgan Chase - на 2%.Разом з тим зниження продемонстрували котирування операторів кредитних карт Visa і American Express - на 1,3% і 0,6% відповідно.
Приємно здивував гравців також доповідь Міністерства торгівлі США, яке відзвітувало про зростання витрат на будівництво в серпні 2010 р. на 0,4% в порівнянні з переглянутим показником липня, коли витрати скоротилися на 1,4% (згідно з прогнозом, показник повинен був скоротитися на 0,4%). На цьому тлі вгору пішли котирування американських девелоперів. Проте до кінця торгів девелопери розгублені довіру американських інвесторів. Так, акції найбільшої американської компанії з будівництва фешенебельних будівель Toll Brothers Inc. подешевшали 1%, а його конкурента DRHorton - на 0,8%.
Інвестори не зацікавилися акціями Hewlett-Packard Co. (-3,1%), який оголосив про призначення нового виконавчого директора і президента компанії - Лео Апотекера. Раніше він обіймав аналогічну посаду в компанії SAP AG, що виробляє програмне забезпечення, але залишив посаду, коли компанія продемонструвала невпевнені фінансові результати.
Гравці з оптимізмом зустріли повідомлення британської нафтогазової компанії ВР (+1,9%), торги з цінних паперів якої проводяться також у Нью-Йорку. З одного боку, ВР доповіла, що її витрати на ліквідацію наслідків нафтової катастрофи в Мексиканській затоці зросли до 11,2 млрд дол., що явно не зміцнило її фінансових позицій. Але в той же час ВР повідомила, що на забезпечення фонду обсягом 20 млрд дол., створеного для надання позасудових компенсацій, закладені кошти від пасивного пайової участі на основі суборенди в таких нафтогазових проектах у Мексиканській затоці, як Thunder Horse, Atlantis, Mad Dog і інших.
Відзначимо також, що в перший торговий день нового місяця свої прогнози представили американські експерти. Аналітики вказують, що за місяць, що почався американські біржі не встигнуть позбутися від невизначеності, пов'язаної з наслідками світової фінансової кризи, а тому навряд чи зможуть подолати вищу планку зростання, встановлену в 1998 р., коли за за підсумками жовтня біржові індикатори виросли в середньому на 8,03%. Однак не повторять вони також рекорду 2008 р., коли за аналогічний місяць індекси знизилися на 16,94%.
За підсумками торгів 1 жовтня 2010 р. індекс Dow Jones виріс на 41,63 пункту (+0,39%) - до 10829,68 пункту, індекс S&P - на 5,04 пункту (+0,44%) - до 1146,24 пункти, а індекс Nasdaq - на 2,13 пункту (+0,09%) - до 2370,75 пункту.